Avslører grufulle detaljer fra bin Laden-bilder

Utvalgte amerikanske kongresspolitikere får tilbud om å se bilder av Osama bin Laden, etter at han ble likvidert av amerikanske spesialstyrker.

Inhofe avslører detaljer om bin Laden-bilder

Grufullt: Senator James Inhofe var den første som takket ja til å se bildene.

Foto: Susan Walsh / AP

Osama bin Laden

Osama bin Laden

Foto: Scanpix/AFP

Bildene levner ingen tvil om bin Ladens død, sier senator James Inhofe i Republikanerne. Han er blant dem som har sett bildene. Ifølge senatoren er det snakk om tolv fotografier, skriver NTB. Reuters melder derimot at Inhofe ble vist 15 bilder.

Ni av bildene skal være tatt i bin Ladens hus i Abbottabad i Pakistan, og tre skal være tatt om bord på skipet «USS Vinson» før begravelsen av bin Laden til havs.

– De er selvfølgelig grufulle, for de er tatt like etter hendelsen, sier Inhofe til Fox News.

Da bin Laden ble skutt, skal en av kulene ha gått inn gjennom et øre og ut gjennom øyehulen, eller omvendt, forteller Inhofe.

– Derfor henger det hjernemasse ut av øyehulen, så det ser nokså grufullt ut, sier han.

Inhofe mener bildene ikke levner noen tvil om at Osama bin Laden er død.

– Det er absolutt ikke noe spørsmål om det. Mange mennesker der ute sier at de har lyst til å se bildene, men jeg har allerede sett dem. Det var han. Han er borte. Han er historie, sa Inhofe på CNN.

Til tross for at Inhofe mener bildene er grufulle, er han ikke i tvil. Han mener at i alle fall to av bildene, tatt om bord på «USS Vinson», burde bli vist til offentligheten.

– DNA-testet bin Laden

Barack Obama har tidligere sagt at bildene av bin Laden ikke vil bli offentliggjort, men enkelte medlemmer av Kongressen og Senatet har nå fått tilbud om å se dem.

Obama har tidligere redegjort for årsakene til at han ikke vil frigjøre bildene for offentligheten, på tross av sterkt press om å vise frem bildebevis.

– Vi er sikre på at det er ham. Vi har tatt DNA-tester, så det er ingen tvil om at vi drepte Osama bin Laden. Det er viktig for oss at bilder av noen som er skudd i hodet ikke flyter rundt, sa presidenten til CBS i et intervju etter angrepet på Al-Qaida-lederen.

– Legger ikke fram trofeer

I intervjuet understreket presidenten at USA ikke ønsker å bidra til å sette bilder i omløp som kan føre til mer vold eller bli brukt som propaganda.

– Det er ikke sånn vi er. Vi legger ikke fram slike ting som trofeer, forklarte Obama. Amerikanske myndigheter sa etter angrepet på bin Ladens bolig at de vurderte å publisere bilder av bin Laden, men Obama skal ha satt ned foten.

Det skal ha vært mye diskusjon rundt spørsmålet i Det hvite hus. Både forsvarsminister Robert Gates og utenriksminister Hillary Clinton var bekymret for hva en offentliggjøring kunne føre til, ifølge TV-kanalen ABC.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.