NRK Meny
Normal

Få våget å dra hjem første dagen

Bare et fåtall våget å dra, da den organiserte hjemreisen for flyktningene fra krigen mellom regjeringshæren og Taliban i Pakistan startet i dag.

Pakistanske barn

Pakistanske flyktningebarn på hjemvei.

Foto: Mohammad Sajjad / AP

Mange av de rundt 1,9 millioner flyktningene er bekymret for sikkerheten i hjemtraktene etter at regjeringshæren har klart å drive de fleste Taliban-aktivistene bort fra Swat-dalen i de uoversiktlige grenseområdene mot Afghanistan.

Les: - Reis heim til Swatdalen

Flyktningene har oppholdt seg hos slektninger, eller de har søkt tilflukt i overfylte flyktningeleirer.

Buss- og lastebiltransport

Myndighetene tilbyr flyktningene buss- eller lastebiltransport hjem, men den første hjemreisedagen var det bare et fåttall av dem som etter planen skulle reise, som virkelig gjorde det.

En talsmann for myndighetenes hjemreiseprogram sier at 192 av 2680 familier forlot tre leirer på den første hjemreisedagen.

- Vi regner med at antallet vil øke de nærmeste dagene, sier talsmannen.

I ett tilfelle blokkerte flyktningene en vei, og truet med ikke å reise dersom de ikke får sjekkene på rundt 2000 kroner som myndighetene har lovet dem som et bidrag til å bygge opp tilværelsen sin igjen.

- Noen har ikke fått sjekkene, og drar ikke før det problemet er løst, sier talsmannen.

Glede

Gjensynsglede i Swat-dalen

En hjemvendt flytning ønskes velkommen hjem av naboen.

Foto: B.K.Bangash / AP

Avlingene har råtnet på rot og økonomien er i kraftig ulage etter den to måneder lange offensiven som regjeringsstyrkene har gjennomført mot Taliban. Mange hus har fått hard medfart i kampene.

De som trosset usikkerheten og vendte hjem til Swat-dalen snakket om gleden de følte ved å være hjemme igjen.

- Alle er lykkeligelige, sa en 25 år gammel engelskstudent til nyhetsbyrået AFP.

- Rommet mitt er ødelagt. PC-en og bøkene mine er skadd, men jeg er ikke bekymret fordi jeg lever og kan kjøpe nye bøker, sa studenten.

Myndighetene hevder at de har gjort en stor innsats med å reparere strøm- og vannforsyningen i de største byene etter kampene, men det gjenstår mye før mange av de hjemvendte kan leve normalt igjen.

Uvisst om Taliban er slått

De pakistanske myndighetene startet offensiven i april, etter at Taliban hadde brutt en fredsavtale med myndighetene, og rykket fram til de sto bare 100 kilometer fra hovedstaden Islamabad.

Les: Offensiv mot Taliban vinner fram

Myndighetene hevder å ha drept 1700 talibanopprørere i offensiven, men slike opplysninger er umulig å få bekreftet. Mange frykter at Taliban bare har trukket seg tilbake til fjellene, og vil dukke opp igjen når de har omorganisert seg.

Video:

Video nsps_upload_2009_7_13_22_11_57_713.jpg
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt