Hopp til innhold

Få synlige spor ti år etter tsunamien

Rekker med nye hus og vakre moskeer med glitrende minareter gir besøkende få tegn på at den lille fiskebyen Meulaboh for ti år siden ble nærmest utslettet av tsunamien 2. juledag 2004.

Banda Aceh - da og nå
Foto: BAY ISMOYO / AFP

Banda Aceh - da og nå

9. januar 2005 var hovedveien langs kysten i Aceh Besar-distriktet fullstendig ufremkommelig på grunn av vrakgods. 29. november i år gled trafikken uten problemer samme sted.

Foto: CHOO YOUN-KONG/BAY ISMOYO / AFP

De fredelige gatene står i sterk kontrast til tragedien som utspilte seg 2. juledag for ti år siden, da Meulaboh var nærmest episenteret til jordskjelvet som førte til tsunamien.

Se bilder fra 2004 og fra i dag over.

Da tsunamien traff 2. juledag ble flere tusen mennesker drept i Meulaboh. Fordi fiskebyen var nærmest episenteret, var den også det første stedet som ble truffet av tsunamien.

Se kart nederst i saken.

Husene i byen ble i løpet av sekunder gjort om til ruinhauger, trær ble dratt opp med røttene og de eneste bygningene som sto igjen var noen få velkonstruerte moskeer i det sterkt islamske området lengst vest på Sumatra.

Med veier ødelagt og kommunikasjonene med omverdenen brutt, var byen nærmest fullstendig kuttet av fra resten av verden i flere uker.

De gjenlevende måtte kjempe for livet i vrakrestene av det som en gang hadde vært deres hjem, mens de overlevde takket være mat som ble sluppet ned fra fly eller levert med båt.

– Tsunamien ødela alt vi var glade i, hjemmene våre, familiene våre, sier 50 år gamle Saleha til nyhetsbyrået AFP.

– Men den tok ikke knekken på motet vårt. Vi tok oss sammen og lot gud ta seg av resten, sier Saleha ti år etter tragedien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Minaret

Minareten til Baiturrahaman-moskeen var tydelig rammet av tsunamien og sto opp fra en haug av vrakgods 28. desember 2004. 27. november i år er minareten rammet inn av vakre palmer.

Foto: AFP

140.000 hus gjenoppbygget

Etter tragedien som kostet opp mot kvart million menneskeliv, ble det satt i gang en massiv aksjon for å bygge opp igjen de ødelagte samfunnene.

Nesten sju milliarder dollar – rundt 50 milliarder norske kroner – strømmet inn til de rammende områdene i årene etter katastrofen.

Banda Aceh - da og nå

15. januar 1005 satt en mann og fortvilte foran en båt som hadde blitt lagt igjen oppå et hus. 27. november 2014 er båten på samme sted, men det er nå gjort om til et minnesmerke for ofrene for tsunamien.

Foto: JEWEL SAMAD/BAY ISMOYO / AFP

Over 140.000 hjem ble bygget opp på nytt i Aceh, området lengst vest på Sumatra der tsunamien herjet som verst. Tusenvis av kilometer med veier ble satt i stand, nye skoler og helsesenteret bygget.

Den raske gjenreisingen ble hjulpet av at det ble inngått en fredsavtale i den flere tiår lange konflikten mellom separatister i Aceh og regjeringen i Indonesia.

– Mange organisasjoner og enkeltmennesker fra andre land og fra Jakarta kom for å hjelpe. Uten dem ville ikke Meulaboh kunne reist seg igjen, sier Alaidinsyah, lederen i Vest-Aceh-distriktet der byen ligger.

Av de rundt 70.000 som bodde i Meulaboh da tsunamien traff, ble rundt 7000 drept og 45.000 fikk sine hjem ødelagt. Store deler av infrastrukturen i byen ble ødelagt.

Etter at området var ryddet for lik og vrakrester, flyttet mange av de hjemløse inn i midlertidige leire, der de bodde i flere år mens de ventet på et sted å bo.

Nye veier ble bygget som var bredere enn de gamle, og nye hus og butikker ble bygget lenger fra havet for å beskytte dem mot mulige tsunamier i fremtiden.

Flere toetasjes bygninger inne i byen ble bygget for å fungere som tilfluktssteder dersom en ny tsunami skulle ramme Meulaboh.

– Jeg trodde aldri verden ville bry seg så mye om oss, sier 55 år gamle Shariah, en av dem som har fått et nytt hus tsunamien.

Banda Aceh og Meulaboh

SISTE NYTT

Siste nytt