- Uhørt og utilgivelig om vi venter

En sultkatastrofe er under utvikling i Sahel-beltet i Afrika. Men nok en gang viser verdenssamfunnet liten vilje til å gripe inn i tide.

Tørke i Kaedi, Mauritania

Barn på esler henter vann i Kaedi, sør i Mauritania. FN slo alarm og ba om bidrag for å avverge en sultkatastrofe i Sahel-beltet 15. februar, men få land har reagert.

Foto: Pablo Tosco / Oxfam

I flere uker har hjelpeorganisasjoner ropt varsku for å få oppmerksomhet rundt matkrisen som er i ferd med å bygge seg opp i den vestafrikanske delen av Sahel-regionen.

Nå håper de at ferske norske millioner som ble lovet denne uken, vil bane vei for at flere land vil gi penger.

Millioner av mennesker risikerer å sulte i hjel om få måneder, men det har knapt fått noen spalteplass i avisene. Saken har havnet i skyggen av den mer akutte krisen i Syria, gjeldskrisen i Europa og atomstriden mellom Iran og Vesten.

– Det er uhørt og utilgivelig om verden igjen venter til en katastrofe er et faktum, sier Eivind Aalborg, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp (KN), til NTB.

Også hjelpeorganisasjonen CARE advarer mot at krisen i det tørre savannebeltet rundt Sahara kan ende på samme måte som sultkatastrofen på Afrikas Horn for et halvt år siden. Da kom hjelpen for sent for titusener av mennesker.

På leting etter mat

Alt nå er enkelte områder i Sahel så hardt rammet at familier må gå i dagevis på jakt etter mat og vann, ifølge CAREs generalsekretær Torild Skogsholm, som besøkte Niger i forrige uke.

– De fleste jeg møtte, levde på ett veldig magert måltid per dag. Jeg traff en kvinne som sa at hennes største drøm er å få spise seg helt mett, om så bare en eneste gang. Hun fantaserte om å la være å vanne ut grøten sin, skriver Skogsholm i en pressemelding.

Hun mener det er uverdig at verden ikke reagerer.

Tørke i Katossara, Niger

En familie i tørkerammede Katossara i Niger.

Foto: CARE / Lisa Sivertsen / Scanpix

Til nå har verdenssamfunnet bidratt med bare 20 prosent av midlene som trengs for å avverge katastrofen, ifølge FN. Samtidig beskrives situasjonen som prekær. Det er meldt om matmangel i både Niger, Mali, Mauritania, Burkina Faso, Tsjad og Nigeria som følge av at regnet og avlingene har sviktet.

Om to-tre måneder kan millioner av mennesker komme til å oppleve hungersnød og alvorlig underernæring. Blant de mest utsatte er én million barn under fem år, ifølge UNICEF.

FN mener det trengs 4 milliarder kroner så raskt som mulig for å hindre en katastrofe, men foreløpig har det kun kommet inn 820 millioner kroner.

Bidrag fra Norge

Onsdag varslet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) at Norge gir 50 millioner kroner. Det er godt nytt, mener Eivind Aalborg.

– Det er veldig positivt at Norge velger å gi penger i en tidlig fase der man fortsatt kan gjøre noe, sier KNs utenlandssjef, som håper at bidraget vil ha en signaleffekt, slik at også andre land begynner å gi.

Også på Afrikas Horn ble katastrofen varslet flere måneder i forveien, men først da matkrisen var et faktum, ble det fart i nødhjelpen.

– Rapporter har vist at titusener av mennesker døde av hungersnøden på Afrikas horn fordi verdenssamfunnet ikke reagerte raskt nok, Selv om utfordringene er store, kan vi uansett nå gjøre svært mye for å unngå en ny og omfattende katastrofe, sier Aalborg.

SISTE NYTT

Siste nytt