Ber folk flytte tilbake til Eyjafjallajökull

Islandske myndigheter sier utbruddet på Eyjafjallajökull har stabilisert seg og aktiviteten er lav.

Eyafjallajøkull opplyst av nordlys

To naturfenomener.

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

I dag kom gladmeldingen alle islendinger har ventet på. Ifølge Íris Marelsdóttir, politisjefen på Island, er det nå trygt å flytte hjem for alle som måtte evakueres etter at vulkanen Eyjafjällajökull fikk utbrudd onsdag 14. april.

I en pressemelding fra Marelsdóttir heter det at folk i de berørte områdene nå returnerer til sitt daglige liv etter 15 dager som verdens midtpunkt.

For det har de i sannhet vært.

Spydde ut vulkanaske

Utbruddet sendte en sky av vulkanaske ut i atmosfæren. Beregninger fra Geologisk Institutt ved Universitetet på Island beregnet at vulkanen pumpet ut 140 millioner kubikkmeter vulkanaske de første tre dagene av utbruddet.

Video ISLAND-VULKAN-170410-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Mennesket blir lite i møte med naturkreftene.

Det tilsvarer 13 millioner breddfulle tankbiler med aske, og røykskyen fra Eyjafjällajökull stod enkelte ganger 7 kilometer rett til værs.

Vindretningen gjorde at luftrommet over Island var mer eller mindre uberørt. I store deler av resten av Europa førte utslippene til at flyene måtte stå på bakken.

Vulkan Island

Vulkanasken ble slynget opp mot 7 kilometer opp i luften.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Den tyske flygiganten Lufthansa, Europas største flyselskap, opplyste torsdag at de alene tapte opp mot 1,6 milliarder kroner på flyproblemene i forbindelse med utslippene.

Til sammen skal europeisk luftfart ha tapt 19,6 milliarder kroner.

Magma piplet frem

Forrige uke begynte de største askeutslippene å minke. Da hadde vulkanen smeltet en del av isbreen den ligger under, og som har bidratt med vann som igjen bidro til stor produksjon av aske.

Video Asken ligger over Island lørdag morgen

Asken fortrengte både folk og fe på sagaøya.

Da lavaen begynte å strømme fritt fra vulkanen, ble askeproduksjonen også mye lavere, og det er nå kun lokale askeskyer rundt Island.

Askesky over Island

Askeskyen spredte seg over Island.

Foto: Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt