NRK Meny
Normal

Expressen-journalist: - Vi må ta det Assad sier på alvor

– Uansett om Assad overdriver eller ikke, tror jeg at man skal ta det han sier på fullt alvor, sier journalist Kassem Hamade om intervjuet Syrias med president, og påstandene om skandinaviske IS-krigere.

Kassem Hamade

Kassem Hamade har lang fartstid som journalist i Syria og midtøsten. - Uansett hva man tror om hans agenda, tror jeg vi bør ta det han sier poå fullt alvor. Spesielt hotet fra terror grupper som al-Quaida, Nusrafronten og IS.

Foto: Privat

I intervjuet med Hamade sier Assad at de farligste IS-lederne i regionen er Skandinaver, og advarer om terrortrusselen mot Sverige og Europa. .

Agenda

Hamade avfeier ikke at Assad kan ha en agenda med sine uttalelser om skandinaviske IS-krigerne.

– Jeg tror at Assad har egeninteresse av å belyse frykten mot Europa. Uansett om man tror på det han sier eller ikke, tror jeg at regionen her i Midtøsten er på vei til en totalkollaps, og jeg er overbevist dersom regionen fortsetter i samme bane, sier Hamade til NRK.

– IS og andre terrorgrupper som al-Qaida og Nusrafronten kan få sterkere feste enn før, flere militsgrupper kan blomstre opp og hele regionen kommer til å havne i totalt kaos, sier han.

LES: Assad: De farligste IS-lederne i vår region er skandinaver

Skal ha informasjon

Hamade fikk ingen konkret dokumentasjon på Assads påstander om at de farligste IS-lederne er skandinaver.

– Han ville ikke gå inn på detaljer om det, men han sier rett ut at «vi har informasjon om dette», og det er jo interessant at han uttaler seg om det, sier han.

Og Assad-regimet skal være orientert om at flere fremmedkrigere har reist fra Skandinavia for å slutte seg til ekstremistgruppen.

Bashar Al-Assad

Syrias president Bashar Al-Assad i intervju med Expressen.

Foto: - / Afp

– Jeg vet at de har fått informasjon om at IS rekrutter fra Norge og Danmark. Personer som har sluttet seg til IS de seneste to årene og fått topposisjon gjennom IS, er informasjon han skal ha fått, forteller Hamade.

Kritiske spørsmål

Hamade forteller at han fikk stilt alle de 45 spørsmålene han ønsket i møtet med presidenten i Damaskus. Også kritiske spørsmål om den syriske borgerkrigen.

– Han argumenterer alltid med at det er en krig mot terrorisme. At alt som skjer kan rettferdiggjøres med at «vi forsvarer oss», og at alle land ville reagert på samme måte om de ble utsatt for det samme som hans regime, forteller Hamade.

Hamade spurte Assad om det var noe han ville gjort annerledes når han ser tilbake på krigens begynnelse i 2011.

– Han pekte på at man kanskje burde ha håndtert ulike offisielle personer på en annen måte. Det tyder på at han mener enkelte personer som har vært involvert fra konfliktens begynnelse burde ha vært stilt til ansvar eller blitt avskjediget. Slik har jeg tolket det, og det har han ikke sagt tidligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt