Hopp til innhold

Evig kvikksølvforgiftet

Verden lider av akutt kvikksølvforgiftning. En av de giftigste tungsmetaller som finnes har skapt alvorlige problemer for kloden, og for dem som lever her.

Virkningen av kvikksølv er tilnærmet evig. Tungmetallet, som er bundet i svovelholdige malmer, har vært utvunnet i flere tusen år.

Nå truer utslippene til luft og vann hele kloden, og FN-eksperter er enige om at den globale oppvarmingen forverrer problemet.

De viktigste menneskeskapte forurensningene er brenning av fossilt brensel, gruvedrift, prosessering og avfallshåndtering. Jordbruk og skogbruk er også syndere.

Beholderen står på et tannlegekontor. Her samles gamle amalgamplomber, som inneholder kvikksølv.(Foto:Scanpix)

Evig forgiftet

For mennesker og dyr, er kvikksølvforgiftning ytterst alvorlig.

Den defineres slik i Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon: "Kvikksølvforgiftning oppstår ved innånding av kvikksølvdamper, inntaking av kvikksølvsalter, bruk av kvikksølvpreparater utvortes eller innvortes.

Ved den akutte forgiftning oppstår metallsmak i munnen, smerter i mage og tarmer, brekninger, blodig diaré, betennelse i munnhulen samt sterk nyreskade som lett blir dødsårsaken.

Den kroniske formen viser tannkjøttforandringer, nervøse symptomer som pirrelighet, søvnløshet, skjelvninger etc."

Minamatas Sykdom

Minamatas Sykdom eller kronisk kvikksølvforgiftning, har fått navn etter den japanske fabrikkbyen Minamata. Her har flere generasjoner blitt rammet av kvikksølvforgiftning.

Et japansk barn som var offer for kvikksølv-utslippet i Minamata i Japan.Foto:Camera Press/Scanpix)

Over 3000 mennesker fikk denne diagnosen, og miljøsynderen var Chisso Corporation, en petrokjemisk plastfabrikk. I årene fra 1932 til 1968 dumpet fabrikken 27 tonn kvikksølv i Minamata-bukta.

I Minamata bodde det stort sett bønder og fiskere. De spiste til daglig fisk fra havet utenfor. Stadig flere fikk symptomer på kvikksølvforgiftning.

De fikk nerveskader, utydelig tale, alvorlige hjerneskader og nyresykdom.

Kattene ble gale

Men i 1956 ble forgiftningen akutt.

Folk så katter som plutselig begynte å oppføre seg unormalt.

Fugler kom fallende fra himmelen, og panikken brøt ut i Minamata.

At kvikksølvforgiftning var årsaken, fant forskerne ut først tre år senere, men da nektet Chisso Corporation dem adgang til fabrikkanleggene.

Fiskeren Jinichi Hamatsuki har Minamatas sykdom, kalt opp etter kvikksølvkatastrofen i den japanske landsbyen Minamata.(Foto:AP/Scanpix)

Bedriften begynte å gjøre enkelt-avtaler med de syke. Noen fikk erstatning mot at de underskrev på at bedriften var uten ansvar.

Senere rettssaker slo imidlertid fast at Chisso Corporation var ansvarlig for dumping av mange tonn kvikksølv i havet i årene fra 1932 til 1968.

Mer enn 3000 mennesker har fått diagnosen Minamatas Sykdom, og nesten 800 har fått erstatning for skadene de, og deres etterkommere, er påført.

Kvikksølv miljøversting

Menneskene i Minamata spiste fisk og ble syke. Ifølge FNs miljøprogram UNEP spyr kullfyrte kraftstasjoner og søppelforbrenningsanlegg ut 1.500 tonn kvikksølv i atmosfæren hvert år. Dette truer både menneske-, dyre- og planteliv.

I årene som kommer, kan situasjonen komme til å gå fra vondt til verre. For når de globale gjennomsnittstemperaturene stiger og kloden altså blir stadig varmere, vil dette bidra til spredningen av kvikksølv, hevder FN-eksperter.

Se også

Lenker

SISTE NYTT

Siste nytt