Evakueringen fra Aleppo igang igjen

Evakueringen av opprørere og sivile fra Øst-Aleppo kom i gang igjen sent søndag kveld. Over 1000 mennesker har fått forlate byen, ifølge AFP.

Turkey Syria

EVAKUERES: Ifølge sykehuskilder har 350 mennesker fått forlate Øst-Aleppo. Flere tusen syrere venter på uttransport, etter at den nye avtalen om evakuering ble inngått lørdag.

Foto: Emrah Gurel / Ap

En FN-talsmann sier at både busser og ambulanser har kjørt ut av Aleppo med mennesker som skal evakueres, ifølge BBC. De første gruppene ble ifølge FN kjørt ut klokken 23 søndag.

Kolonnen har kommet seg trygt ut, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) klokken 1 natt til mandag lokal tid.

Mandag morgen har ytterligere 1000 personer blitt evakuert.

– De er i fryktelig dårlig forfatning. De har ikke spist, de har ikke drukket, og mange barn er dårlige med forkjølelse, sier Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og frivillige i Aleppo.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-IDLIB

Flere busser som skulle evakuere sivile fra to landsbyer nordvest i Syria ble beskutt og satt i brann søndag. Dette skaper nye problemer for evakueringen av Aleppo.

Foto: SANA / Reuters

Beskutt og påtent

Utreisene til de 350 har funnet sted til tross for at evakueringen fortsatt formelt er suspendert, ifølge leger som samordner evakueringen. De som evakueres, føres først til Khan al-Assal, som er et opprørskontrollert område. Derfra kan de reise videre til andre deler av Aleppo eller til Idlib.

Tidligere søndag ble evakueringen utsatt etter et angrep på busser som skulle evakuere folk fra to sjiamuslimske landsbyer som har vært beleiret av opprørerne.

Sjåførene fikk ordre om å forlate bussene, og et tjuetall busser ble beskutt og satt i brann. Ifølge SOHR ble en sjåfør drept.

Aleppo

Opprørere og sivile ventet på å bli evakuert fredag.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Drøfter resolusjon

Etter flere timers ventetid ble bussene igjen satt i bevegelse. Flere tusen syrere venter på uttransport, etter at den nye avtalen om evakuering med 100 busser ble inngått lørdag. Fredag brøt den første evakueringsplanen sammen.

Hovedgrunnen var uenighet om den parallelle evakueringen av sjiamuslimer fra to landsbyer som opprørerne beleirer.

I New York er medlemmene av FNs sikkerhetsråd enige om en resolusjon om å sende over 100 observatører til Syria for å overvåke evakueringen i Aleppo og beskytte sivile. Avstemningen finner sted mandag morgen, og observatørene vil raskt kunne være på plass i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt