- Folk fikk panikk og løp ut i sokkelesten

Snart når tsunami-bølgen etter jordskjelvet i Japan Stillehavsøya Hawaii. Der forbereder nå folk seg på det verste.

Folk samlet seg på rom i høyden da det ble sendt ut tsunamivarsel på Hawaii.

På rommet til Nina Dorthea Terjesen i 6. etasje samlet flere seg, da det ble sendt ut tsunamivarsel på Hawaii.

Foto: Nina Dorthea Terjesen / Fotoblekka.net

– Sirene går hver time her og folk i nabobygningene er evakuert, mange har flyktet opp i fjellene. Noen løper hysteriske rundt, som om de har tsunamien i hælene. Andre , slik som oss, tar det helt med ro. Vi spiller backgammon, løper ut for å se om vi kan se noe og svarer på bekymringer fra familie og venner, sier Nina Dorthea Terjesen, som befinner seg 400-500 meter fra sørkysten av øya.

Jordskjelvet som rammet Japan har utløst tsunamier i hele Stillehavet, flere hundre er bekreftet omkommet, og time for time vil flere steder bli truffet av den enorme bølgen.

Vannet skal ha trukket seg tilbake fra Maui, men foreløpig er det rolig på Hawaii.

– Vi er nå i sjette etasje i bygningen jeg bor i, som en kun et kvartal fra kysten, men vi føler oss ganske trygge, sier Terjesen.

– Dette er urealistisk

Terjesen er en av totalt over 100 nordmenn som studerer på Hawaii Pacific University.

– Vi er sju stykker inne på rommet og det er ganske trangt, sier hun.

Da jordskjelvet rammet nordkysten av Japan litt før 7 norsk tid var det sen kveld på Hawaii.

Folk evakuerer etter tsunamivarsel på Hawaii.

Naboene til Terjesen ble evakuert og mange av dem rømte opp i fjellene.

Foto: Nina Dorthea Terjesen / Fotoblekka.net

– Rundt kl 21 ble det sendt ut et offisielt varsel, og rundt en time senere ble vi bedt om å evakuere, forteller Terjesen, som aldri tidligere har opplevd noen lignende.

– Det hele er ganske uvirkelig og urealistisk for dette er jo ikke noe man opplever hjemme i Norge, og det er mange tanker som går gjennom hodet. For noen timer siden var det en del som hadde panikk og løp gjennom gatene uten sko, men nå er det rolig.

Godt forberedt

– Jeg tror ikke det kommer til å gå helt opp for meg hva som skjer før det skjer, det hele er egentlig bare veldig uvirkelig. En tsunami er bare noe man leser om i nyhetene ikke noe som skjer oss, forteller Terjesen, som skryter av de lokale myndighetene og skolen.

Butikkhyllene på Hawaii er tømt for matvarer etter tsunamivarslet

Butikkhyllene på Hawaii er tømt for matvarer etter tsunamivarslet.

Foto: Ryan Uzawa

– De har veldig gode rutiner her og virker godt forberedt på hva som kan skje. Det er veldig betryggende. Men jeg blir selvfølgelig veldig urolig siden jeg aldri har opplevd noen lignende før, og da får man veldig mange rare tanker i hode. Akkurat nå tenker jeg mest praktisk, og det går ikke helt inn hva som kan komme til å skje, sier hun.

Samles på gjestehuset

Litt lenger sør i Stillehavet på øya Tuvalu, sitter Lan Marie Berg.

– Vi sitter i andre etasje på gjestehuset og venter på instrukser via radio, forteller Berg, som har fått besøk av flere naboer de siste timene.

– En del av de lokale kommer opp her for å sove her oppe, de føler seg nok tryggere enn i første etasje. Vi har ikke blitt evakuert, men rutinen er at man skal dra til regjeringsbygget eller til sykehuset ved tsunamier. Men vi har ikke fått beskjed om å dra dit, så vi blir på gjestehuset foreløpig, sier Berg.


SISTE NYTT

Siste nytt