NRK Meny
Normal

FN evakuerer personell fra Sør-Sudan

Konflikten i Sør Sudan eskalerer. Nå evakuerer FN alle ansatte som ikke er nødvendig for driften av landets hovedstad Juba.

Sør-Sudan

FN-personell hjelper skadde ut av Bor.

Foto: Ap

Kampene som startet i Juba forrige søndag, har spredd seg til flere deler av Sør-Sudan og landet er igjen på randen av en blodig borgerkrig.

FN-soldater fra UNMISS-styrken på patrulje i Sør-Sudan

FN-soldater fra UNMISS-styrken på patrulje i Sør-Sudan.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Søndag opplyser FN-styrken i Sør-Sudan (UNMISS) at flyttingen av personell ut av Sør-Sudan og til Uganda er et sikkerhetstiltak som skal frigjøre ressurser.

FN sender også militære forsterkninger til byer nord i Sør-Sudan, opplyser organisasjonen.

– Amerikanske statsborgere og folk fra våre partnerland ble fløyet fra Bor til Juba om bord i sivile helikoptre som tilhørte FN og USA. Vi forsikret oss om at de stridene partene visste at helikoptrene var på humanitært oppdrag, sier talskvinnen Jen Psaki i det amerikanske utenriksdepartementet søndag.

Flere hundre mennesker har blitt drept siden hæren splittet seg i to fraksjoner etter et angivelig kuppforsøk ledet av tidligere visepresident Riek Machar.

Frykter at konflikten kan ende i borgerkrig

Utenriksminister Børge Brende (H) oppfordret president Salva Kiir og opprørsleder og Riek Machar til dialog da han snakket med dem søndag. Brende frykter konflikten kan ende i borgerkrig, skriver NTB.

– I mine samtaler med lederne i Sør-Sudan understreket jeg min dype bekymring for utviklingen i landet. Vi må komme i gang med en politisk prosess for å løse konflikten mens det enda er tid. Alle parter må bidra, men i kraft av sitt embete har president Kiir et særlig ansvar, sier Brende.

Sør-Sudan

– Jeg fikk inntrykk av at begge er enige om at borgerkrig bør unngås, men de legger skylden for urolighetene på hverandre. De står langt fra hverandre og har en veldig ulik virkelighetsbeskrivelse, sier Brende.

Det er bare to år siden, i juli i 2011, at Sør-Sudan ble uavhengig fra Sudan i nord etter en lang og voldelig borgerkrig.

Fra Juba

En soldat patruljerer ved FNs område i hovedstaden Juba der tusenvis har søkt tilflukt fra kampene.

Foto: UNMISS/Handout via Reuters

Militære forsterkninger til Bor og Pariang

FNs sivile medarbeidere har allerede blit evakuert fra en base i Bor til Juba av sikkerhetsgrunner.

Ifølge en FN-talsmann ble 100 sivile ansatte i det fredsbevarende oppdraget evakuert på søndag, mens 60 ansatte fra andre FN-styrker ble flyttet ut lørdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig skal UNMISS forsterke sin militære tilstedeværelse i byene Bor og Pariang for å kunne oppfylle sitt mandat om å bidra til å beskytte sivilbefolkningen, skriver NTB.

Også Norge har stengt ambassaden i Juba av hensyn til sikkerhetssituasjonen i landet. Myndighetene har sendt hjem alle ambassadeansatte fra Sør-Sudan som ikke er helt nødvendige for driften.

Angrep FN-soldatenes base i Sør-Sudan

Kampene i Sør-Sudan kjempes i stor grad av tilhengere av president Salva Kiir, som er dinka, og tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegruppen nuer.

Torsdag ble en FN-base i Jonglei-staten angrepet av 2000 nuer-rebeller, som ønsket å gå løs på dinka-flyktninger som hadde søkt tilflukt på FN-basen. Minst 11 flyktninger og to FN-soldater mistet livet.

Nuer-rebellene som angrep FN-basen skal ha gjort det som hevn for at dinkaer har gått til angrep på nuere i hovedstaden Juba.

 South Sudan's President Salva Kiir

Sør-Sudans president Salva Kiir har sagt seg villig til å gå i samtaler med landets tidligere visepresident Riek Machar.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

– Kan utvikle seg til en humanitær katastrofe

Da NRK intervjuet utenriksminister Børge Brende om situasjonen i Sør-Sudan fredag, uttrykte han stor bekymring for at konflikten kan ende i borgerkrig.

– FNs soldater er drept, og motsetningene innenfor regjeringspartiene er sterke. Det er over 100.000 soldater i Sør-Sudan, og hvis de begynner å krige mot hverandre kan dette utvikle seg til en humanitær katastrofe, sa Brende.

Han oppfordrer verdenssamfunnet til å gjøre sitt ytterste for å hindre at konflikten eskalerer. Samtidig vedgår han at FNs soldater ikke kan løse dette alene.

– For tiden er det 7000 FN-soldater i Sør-Sudan, men med en hær på over 100.000 soldater har ikke de mulighet til å sørge for ro og orden eller forhindre en intern konflikt, sa han.

– Vi må gjøre det vi kan

Flere tusen sør-sudanesere har søkt tilflukt i FNs områder og Brende er veldig bekymret for utviklingen:

– Hvis det blir full borgerkrig mellom de ulike etniske gruppene, kan vi stå ovenfor en av de verste katastrofene i dette århundret. Vi må gjøre det vi kan, og FN er bare ett element i arbeidet for å få til dette.

– Hva gjør Norge?

– Norge er en av de viktigste bidragsyterne til Sør-Sudan når det gjelder utviklingshjelp. Vi har ingen norske styrker eller lignende i Sør-Sudan, men det vi gjør fra norsk side er å koordinere med Hilde Frafjord Johnson som er FNs viktigste representant i Sør-Sudan, sa Brende.

Myndighetene i landet sier søndag at de har sendt flere soldater til byen Bor for å vinne tilbake kontrollen fra opprørerne.

Børge Brende med mobil

Utenriksminister Børge Brende (H) oppfordret president Salva Kiir og opprørsleder og Riek Machar til dialog da han snakket med dem søndag. Arkivbilde.

Foto: Karlsen, Anette / NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt