Hopp til innhold

Evakuerer byer etter økt aktivitet i vulkan i Guatemala

Etter økt aktivitet i vulkanen Fuego har myndighetene i Guatemala gitt ordre om nye evakueringer. Minst 70 har omkommet og minst 200 mennesker er savnet etter søndagens kraftige vulkanutbrudd.

Evakuerer

EVAKUERER: Folk evakuerer fra katastrofeområdet, mens røyk og aske faller ned i området hvor askestrømmer fra vulkanen Fuego rant søndag.

Foto: Johan Ordonez / AFP

Ifølge myndighetene i Guatemala strømmer det igjen vulkansk materiale ned sørsiden av vulkanen Fuego.

Meldingene om nye lavastrømmer kommer kort tid etter at myndighetene ba innbyggerne i flere byer om å evakuere tirsdag ettermiddag lokal tid, skriver nyhetsbyrået AFP.

En journalist fra nyhetsbyrået nær vulkanen melder at det stiger ny røyk opp fra vulkanen tirsdag ettermiddag. Politi og redningsmannskaper ble dermed evakuert raskt fra området.

I byen Escuintla like ved vulkanen, løp innbyggerne i panikk til bilene sine for å komme seg raskt unna, ifølge AFP.

GUATEMALA-VOLCANO/

EVAKUERES: Innbyggere i flere områder nær vulkanen Fuego, evakueres.

Foto: STRINGER / Reuters

Mistet alt

Nærmere 200 mennesker er meldt savnet etter utbruddet fra vulkanen.

Leticia Garcia er hardt rammet av katastrofen. Seks familiemedlemmer er meldt savnet:

– Det er forferdelig trist. Vi håper regjeringa har medfølelse med oss og hjelper oss. Vi har ingen steder å bo. Vi mistet alt. Vi mistet hjemmet vårt, jordene våre, tingene våre. Vi fikk ikke med oss noenting, sier Garcia gråtkvalt til nyhetsbyrået Reuters.

Guatemala Volcano

HJELP: Noen har skrevet "Hjelp Guatemala" på en dør dekket av aske i et av de verst rammede områdene etter vulkanutbruddet.

Foto: Rodrigo Abd / AP

Letingen etter de savnede i landsbyene i fjellområdene ved vulkanen vil fortsette på tross av det vanskelige arbeidet. Store mengder lava, steiner og aske ble slynget ut av vulkanen.

– Vi vil fortsette å lete til vi har funnet alle de savnede, sier Sergio Cabañas, sjef for katastrofemyndighetene i landet (Conred) tirsdag kveld.. Men han legger til at det er vanskelig å finne levende i restene etter den brennende lavaen.

Vulkanen Fuego ligger 44 kilometer vest for hovedstaden i landet, Guatemala by.

GUATEMALA-VOLCANO/

BEGRAVELSE: Et av ofrene for vulkanen Fuegos, begraves.

Foto: JOSE CABEZAS / Reuters

Minst 70 omkomne

Ifølge myndighetene i Guatemala døde minst 70 mennesker etter et det kraftige utbruddet søndag.

Pågående leteaksjoner gjør at dødstallet stiger nærmest time for time. Myndighetene har hatt store problemer med å identifisere de omkomne, på grunn av forfatningen kroppene er i.

Guatemala Volcano

DEKKET AV ASKE: Hus og trær i store områder er dekket av aske.

Foto: Rodrigo Abd / AP

Mange av de omkomne er barn, og tirsdag ettermiddag døde en liten gutt etter å ha blitt sendt til sykehus i USA med store skader.

Askestrømmene som har rent ned fra vulkanen har holdt temperaturer opp mot 700 grader, ifølge myndighetene. Ifølge jordskjelveksperter kan de glødende strømmene bevege seg i opptil 100 kilometer i timen.

Vulkanen sendte søndag også aske mer enn seks kilometer opp i luften.

Fuego, som betyr ild på spansk, er en av Mellom-Amerikas mest aktive vulkaner. Utbruddet søndag var vulkanens andre utbrudd i år, og det kraftigste siden 1974.

Volcan de Fuego

SISTE NYTT

Siste nytt