NRK Meny
Normal

Eva Joly blir De grønnes presidentkandidat

Eva Joly blir De grønnes presidentkandidat i
Frankrike i 2012 etter at utfordreren Nicolas Hulot har
innrømmet nederlag.

Eva Joly

PRESIDENTKANDIDAT: Norsk-franske Eva Joly blir etter all sannsynlighet historiens første franske presidentkandidat med to statsborgerskap.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Det var egentlig først i dag klokka 17.00 at alle de 14.000 elektroniske stemmene skulle åpnes, men nå har motkandidat, Nicolas Hulot, innrømmet nederlag. Det er France-info som melder nyheten.

Norsk-franske Eva Joly blir da historiens første franske presidentkandidat med to statsborgerskap.

Under første valgomgang internt i Det Europeiske miljøpartiet/De grønne manglet hun bare 64 stemmer for å få et klart flertall.

Men nå etter andre valgomgang har hun fått 60 prosent av de 12.000 poststemmene, i følge lekkasjer sitert i avisa Libèration.

Le Monde skriver i dag en artikkel som om hun allerede har vunnet.

– Klart jeg har et handikap

Det var det ikke mange eksperter som spådde da valgkampen internt i partiet startet for noen måneder siden

– Det er klart jeg har et handikap, han er Frankrikes mest populære mann, sa Eva Jolys om sin politiske motstander før valgkampen startet.

Tv-stjernene og miljøkjendisen Nicolas Hulot er en krysning mellom Fredrik Skavlan og Frederic Hauge.

Få eksperter trodde det var mulig for Eva Joly på vinne den interne kampen mot denne medieyndlingen med det gutteaktige utseende.

- Han har 20 år bak seg som Frankrikes mest populære tv-mann. Han er både ung, vakker, sporty og morsom, men jeg tror folk skiller mellom popularitet og kompetanse, sa Joly til NRK under valgkampen.

Eva Joly fra Grünerløkka har fått kritikk for at hun ikke kan nok om miljøsaker. I et år har hun reist land og strand rund for å lære.

– Du aner ikke hva jeg har lært det siste året. Det er ikke mange forunt, sier hun.

Joly har trukket en linje mellom miljøpolitikk og antikorrupsjonsarbeid og kamp mot skatteparadiser.

– Det er grønne verdier, sier Joly.

Nicolas Hulot og Eva Joly

Nicolas Hulot og Eva Joly på en protest mot flyplassutbygging i Notre-Dame-des-Landes i helgen.

Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / Afp

Gikk først i homoparade

Forrige måned gikk hun først i homoparaden i Paris, og hun har tatt til orde for både ekteskap og adopsjon for homofile i Frankrike.

Det er det ikke mange politikere som har gjort før henne.

Hun mener hele den greske gjelden bør slettes og vil ha en internasjonal miljødomstol etter mønster fra krigsforbryterdomstolene.

Eva Joly er godt plassert på venstresiden, mens hennes motkandidat flørtet med høyre-sentrumssiden. Det straffet seg.

En stab på ti unge miljøvernere har jobbet gratis for henne, og hun har brukt egne sparepenger for å betale kampanjen.

– Jeg har til og med en husløs i staben min. For meg er det viktig ikke bare å omgi meg med hvite, veletablerte, eldre menn, sier Joly.

Kom til Frankrike som 18-åring

Eva Joly, som kom til Frankrike som en 18-årig au pair, har slitt med bildet franskmennene har av henne som en kompromissløs korrupsjonsjeger og etterforskningsdommer.

Hun har jobbet mye med vise andre sider av seg selv. Nylig skrev hun en krimbok, hun snakker om sin oppvekst som skredderdatter og hun insisterer på at hun kan hattesøm - og hun har fortalt åpent om sin tidligere ektemanns selvmord .

Alle disse tingene gjør at hun nå blir oppfattet som litt mykere enn hun gjorde for et år siden.

Men hun får stadig kritikk for sin aksent og høyreekstreme Marine le Pen har angrepet Joly for hennes doble statsborgerskap.

Friskt pust

Ingen stiller seg likegyldig til Eva Joly.

Hun er ikke profesjonell politiker som de fleste franske politikertopper, hun har ikke gått på de samme skolene som dem, hun oppleves som et friskt og annerledes pust – selv om hun er 67 år gammel.

Likevel er sosialistene sannsynligvis helt avhengig av De grønnes støtte om det blir en duell mellom høyresiden og sosialistpartiets kandidater i mai 2012.

Valgresultatet til De grønne vil da være avgjørende for om hun blir tilbudt statsminister, justisminister eller finansminister-posten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt