Hopp til innhold

EUs smittevernbyrå advarer om ny smittebølge

De nye, smittsomme koronavariantene bekymrer EUs smittevernbyrå. Nå ber de europeiske land om å stramme inn for å hindre en ny bølge av fulle sykehus og død.

Stenge butikker i London

STENGT: 5. januar måtte Storbritannia stenge landet på nytt for tredje gang siden pandemien rammet i mars i fjor.

Foto: Frank Augstein / AP

– Vi ser en forverring i områder der mer smittsomme varianter av virus har etablert seg. Flere smittetilfeller vil føre til flere innleggelser og dødsfall i alle aldersgrupper, advarer ECDC-direktør Andrea Ammon.

Andrea Ammon

Andrea Ammon ledere EUs smittevernbyrå ECDC. Hun mener europeiske ledere nå må skjerpe inn smitteverntiltakene.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

I en ny risikovurdering advarer EUs smittevernbyrå om de nye koronavariantene. Mutasjonene som er oppdaget i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika, øker faren for en ny smittebølge.

Smittevernbyrået ber landene forberede seg på en rask opptrapping av smittevern i ukene som kommer og at vaksinetempoet øker.

I tillegg bør Innbyggerne fortsatt unngå unødvendige reiser og å møtes.

Vurderer felles nedstengning

Ifølge ECDC burde minst 80 prosent av innbyggerne over 80 år være vaksinert innen mars. I tillegg burde 70 prosent av den voksne befolkninga ha fått sprøyta i løpet av sommeren.

Samtidig oppfordrer EU landene til å finne andre måter å stagge de smittsomme mutasjonene i mellomtida. Årsaken er at det trolig ikke kommer nok vaksiner før ut på vårparten.

Torsdag diskuterte 27 EU-ledere tiltak som strengere portforbud, påbud om munnbind på offentlige steder og muligheten for felles nedstengning.

Noen er allerede i gang med å skru hardere til.

Storbritannia er inne i sin tredje nedstengning. Portugal stenger alle skoler de neste to ukene og Nederland innfører portforbud fra lørdag.

Fraråder munnbind av tøy i Frankrike

Torsdag anbefalte franske myndigheter innbyggerne å bruke kirurgiske munnbind på offentlige steder.

Ifølge helseminister Olivier Véran burde franskmenn ikke lenger bruke munnbind av tøy. Årsaken er at disse ikke beskytter like godt mot korona.

Véran utelukket ikke at Frankrike kan måtte stengte ned på nytt, hvis smitten fortsetter å øke.

– Vi kan bli tvunget til å innføre tøffere tiltak enn i høst. Det kan gå så langt som nedstengning, hvis situasjonen krever det, sa helseministeren til TV-kanalen TF1.

Tredje nedstengning i England

Rett før jul oppdaget Storbritannia en ny, mer smittsom variant av viruset. Antallet smittede gikk raskt i været. 5. januar måtte England stenge hele landet for tredje gang.

– Det er fremdeles for tidlig å si når den nasjonale nedstenginga slutter, sa statsminister Boris Johnson torsdag.

Britiske helsemyndigheter tror sykehusene vil være under sterkt press neste uke. Deretter håper de at de strenge tiltakene skal få effekt.

Lørdag innfører Nederland nattlig portforbud. Sist gang det var portforbud i landet var under andre verdenskrig.

I utgangspunktet skal portforbudet fra klokka 21 til 04.30 vare fram til 9. februar.

Rundt 400.000 tusen EU-borgere har så langt dødd av årsaker knyttet til covid-19 siden pandemien startet.

SISTE NYTT

Siste nytt