EUs brexit-prioriteringer: folk, penger og Irland

En løsning på spørsmålet om grensen mellom Irland og Nord-Irland er ett av EUs tre viktigste krav i brexit-forhandlingene.

Britisk flagg i Europarådet

Brexit-forberedelser: Storbritannia er enn så lenge et medlem. Møtet i dag var det første formelle EU-toppmøtet uten Storbritannia etter folkeavstemningen i fjor.

Foto: JOHN THYS / AFP

En irsk statsminister som virket litt nervøs og litt streng, møtte pressen på vei inn til toppmøtet i Brussel lørdag.

– Våre prioriteringer er reflektert forslaget til forhandlingskrav, sa statsminister Enda Kenny.

Han leverte sitt budskap på både irsk og engelsk.

BELGIUM-EU-BRITAIN-POLITICS-BREXIT

Statsminister Enda Kenny ble hørt av EUs andre medlemsland i dag. Ikke noe annet EU-land er like tett knyttet til Storbritannia som Irland.

Foto: THIERRY CHARLIER / AFP

Freden i Nord-Irland

De siste dagene har folkene til Kenny jobbet knallhardt for å få en sluttekst hvor EU gjør det klart at det ikke kan bli noen ny hard grense mellom et Nord-Irland som følger Storbritannia ut av EU og Republikken Irland som blir værende i EU.

Den nordirske fredsavtalen fra 1998 bygger på at både Storbritannia og Irland er EU-medlemmer. EU krever at man finner en løsning på grensespørsmålet. Dette må skje før man kan begynne å snakke om det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU.

For å understreke alvoret vedtok de 27 gjenværende medlemmene på møtet i dag at Nord-Irland kan bli medlem av EU hvis de i fremtiden skulle velge å gå ut av unionen med Storbritannia og bli en del av Republikken Irland.

Dermed blir en eventuelle fremtidig nord-irsk folkeavstemning også en avstemning om EU-medlemskap.

EU-borgere i Storbritannia

Sveriges statsminister Stefan Löfven var mest opptatt av rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU.

– Det dreier seg blant andre om 100 000 svensker i Storbriannia, sa Löfven.

Løsningen på dette spørsmålet vil også være viktig for EØS-borgere, altså også nordmenn bosatt i Storbritannia og briter i Norge.

Les også: Erna Solberg vil at Norge skal være tett på brexit-forhandlingene Norges tre viktigste Brexit-prioriteringer

Prisen er 60 milliarder

Det siste store kravet er hva EU mener Storbritannia er forpliktet til å betale EU frem til de faktisk er ute av unionen. I alt 60 milliarder euro, mener EU.

Å fremstå samlet og sterkt har vært en hovedprioritet for dette brexit-møtet. Det var først i slutten av mars at Storbritannia i tråd med Lisboa-traktatene meddelte EU at de ønsker å trekke seg ut av unionen. Møtet lørdag var derfor første gang at regjeringssjefene for de 27 gjenværende medlemmene kunne sette seg ned for å vedta retningslinjer for forhandlingene.

Nå er samholdet mellom de 27 sterkt, men det kan bli satt på prøve i i tøffe forhandlinger de neste månedene, tror Löfven.

– Det er vanskelig. Ytterst handler dette om balansen. Nå har vi et land som vil tre ut og vi vil ha et bra forhold til dem. Det er her vanskelighetene ligger, i balansen mellom betingelsene for utmeldelse og det nye forholdet.

President Hollandes siste EU-toppmøte

Belgium Europe Brexit

President François Hollande møtte pressen for siste gang på et EU-toppmøte i dag. Den 7. mai velger Frankrike ny president. Og en uke senere blir valgvinneren innsatt som nytt statsoverhode.

Foto: Virginia Mayo / AP

Les: Frankrike har lagt sin oppstandelse til mai

Dette er også president François Hollande siste EU-toppmøte. I mai går han av som president. Han sa han håpet det franske folk ikke velger Marine Le Pen i presidentvalget 7. mai.

– Det er en risiko for at for Frankrike følger Storbritannia ut av EU dersom Le Pen blir president. De har alt å vinne på å bli i EU, sa Hollande.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt