Hopp til innhold

Britene stenger ned

Storbritannias statsminister annonserte på en pressekonferanse lørdag kveld at landet igjen skal stenges ned for å stanse spredningen av koronaviruset. Storbritannia har nå passert én million tilfeller av koronasmitte.

Storbritannias statsminister bærer munnbind under et besøk på et sykehus i London for noen dager siden. Nå varsles det at England vil stenge ned på nytt. Johnson holder pressekonferanse lørdag kveld.

Storbritannias statsminister bærer munnbind under et besøk på et sykehus i London for noen dager siden. Nå varsles det at England vil stenge ned på nytt. Johnson holder pressekonferanse lørdag kveld.

Foto: JEREMY SELWYN / AFP

Storbriannias statsminister Boris Johnson har bestemt seg for på nytt å innføre nasjonale nedstengingstiltak i England fra neste uke. På en pressekonferanse lørdag kveld sa Johnson at det er viktig å handle nå for ikke å sprenge kapasiteten på sykehusene, og for å forhindre sterk økning i dødstallene.

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil vurdere nye tiltak om få dager.

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil vurdere nye tiltak om få dager.

Foto: Matt Dunham / AP

– Det er nå vi må handle fordi det ikke finnes noe alternativ. Vi må være ydmyke i møte med naturen, sa Johnson.

Storbritannia har nå passert én million tilfeller av koronasmitte siden pandemien startet, viser offisielle tall. Nesten 22.000 tilfeller og 326 dødsfall etter covid-19 er bekreftet siste døgn.

Skoler og universiteter holdes åpne

Tiltakene som innføres innebærer at England går inn i en ny nasjonal nedstengning fra torsdag 5. november fram til 2. desember. I motsetning til forrige nedstengning vil imidlertid skoler og universiteter holdes åpne.

– Skolen er det beste stedet for barna å være. Vi kan ikke skade dem mer enn det viruset allerede har gjort, sa Boris Johnson på pressekonferansen.

Alle puber og restauranter stenges. De fleste butikker vil holde stengt, unntatt matbutikker og apotek.

– Du kan fremdeles handle mat og gi omsorg til de som trenger det. Det er ikke nødvendig å hamstre mat, sa Johnson.

Han oppfordret alle som kan til å holde seg hjemme, og ikke møte andre enn nær familie.

– Vi ber folk holde seg hjemme utenom trening, skole og legebesøk, sa Boris Johnson på pressekonferansen.

Laster Twitter-innhold

Bakgrunnen for nedstengningen er at smitten sprer seg raskere enn antatt. Samtidig ser britiske myndigheter at også Tyskland og Frankrike i økende grad stenger ned.

Fra før er Nord-Irland og Wales nedstengt. Skottland vurderer lignende tiltak.

Lørdag kveld frarådet den skotske regjeringen alle reiser over grensen til England, hvis ikke reisen er strengt nødvendig.

Grekerne stenger delvis ned

Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis kunngjorde lørdag at landet stenger delvis ned. Restauranter og barer i må lukke dørene i én måned. Også treningssentre, kinoer og museer blir stengt.

Kyriakos Mitsotakis er statsminister i Hellas.

Kyriakos Mitsotakis er statsminister i Hellas. Nå stenges landet delvis ned.

Foto: DIMITRIS PAPAMITSOS / AFP

Tiltakene gjelder fra tirsdag.

– Vi må handle nå før intensivavdelingene bryter sammen.

Det sa Mitsotakis i en TV-sendt tale lørdag.

Nedstengningen gjelder i landets mest befolkede områder. Det gjøres for å minske spredningen av koronaviruset. Hellas har lenge hatt mindre smittetrykk enn mange andre europeiske land.

Athen stenger ned. En kvinne utenfor en restaurant i den greske hovedstaden. Om få dager må alle serveringssteder stenge. Først om en måned kan de igjen åpne dørene for sine gjester.

Athen stenger ned. En kvinne utenfor en restaurant i den greske hovedstaden. Om få dager må alle serveringssteder stenge. Først om en måned kan de igjen åpne dørene for sine gjester.

Foto: Yorgos Karahalis / AP

I den siste tiden har dette endret seg. Hellas opplever en økning av koronasmitte.

Smitteøkning også i Danmark

Smittetallene stiger også betraktelig i Danmark. Nå innføres et nytt system bestående av fem ulike risikonivåer. Landet deles opp i forskjellige koronasoner.

En gang i uken i tiden framover vil danske myndigheter fastslå et gitt risikonivå både nasjonalt og regionalt.

Mette Frederiksen og Magnus Heunicke.

Helseminister Magnus Heunicke og Danmarks statsminister Mette Frederiksen under en tidligere pressekonferanse. Danmark opplever økt smittespredning av koronaviruset.

Foto: Martin Sylvest / AP

De ulike risikonivåene vil bestå av egne lister med mulige koronatiltak. Disse kan tas i bruk ettersom nivåene vil gå opp og ned.

I Norge vurderer nå helsemyndighetene å sette inn lignende tiltak.

– Dette vil skape klarhet over risikonivået. Det vil gi mer gjennomsiktighet om de helsefaglige begrunnelsene bak smittenivået, sier helseminister Magnus Heunicke.

Det nye systemet blir kunngjort etter at myndighetene det siste døgnet har registrert 1.126 nye smittetilfeller. Det er det høyeste som er registrert på ett døgn i Danmark.

– Skremmescenarioene er rundt oss i Europa. Det understreker viktigheten av å være i forkant av pandemien. Det skal varslingssystemet bidra til. November blir fullstendig avgjørende for å få smitten under kontroll, sier Heunicke.

Døgnrekord i Tyskland

I Tyskland fortsetter smittetallene å stige. Lørdag ble det registrert like over 19.000 nye smittetilfeller i løpet av ett døgn. Det er ny døgnrekord.

Fredag var det samme tallet 18.681 nye tilfeller. For én uke siden var tallet 14.714, ifølge Robert Koch Instituttet (RKI).

Tyske myndighetene understreker imidlertid at testingen er mer utbredt nå enn tidligere. De nye smitterekordene må derfor sees i lys av dette.

Smittetallet, eller reproduksjonstallet, er nå på 1,06. Det betyr at hver smittede person i Tyskland med sannsynlighet vil smitte en annen.

En koronapasient får behandling av helsepersonell ved et sykehus i Havelhoehe, Berlin. Bildet er tatt fredag denne uken.

En koronapasient får behandling av helsepersonell ved et sykehus i Havelhoehe, Berlin. Bildet er tatt fredag denne uken.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Slovakia først i verden

Slovakia starter lørdag, som første land i verden, koronatesting av hele landets befolkning.

– Verden kommer til å se på, sa statsminister Igor Matovic tidligere denne uken.

Han la til at tiltaket kan komme til å redde hundrevis av liv.

Myndighetene i Slovakia har bestemt seg for å teste hele landets befolkning. Bildet er tatt lørdag ved et testsenter i Bratislava.

Myndighetene i Slovakia har bestemt seg for å teste hele landets befolkning. Bildet er tatt lørdag ved et testsenter i Bratislava.

Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Rundt 45.000 helsearbeidere, soldater og politifolk settes inn i arbeidet med å gjennomføre massetestingen.

5,4 millioner slovakere skal testes. Det skal skje ved rundt 5.000 testsentre.

Deltakelse er ikke obligatorisk, men folk som ikke kan fremvise negativt testresultat hvis de blir stoppet av politi, kan bli bøtelagt.

Alle som tester positivt, må umiddelbart gå i karantene i ti dager.

Slovakia vil med dette være det første landet i verden av denne størrelsen til å gjennomføre nasjonal testing. Mindre europeiske stater som Luxembourg og Monaco har kunngjort massetesting av sine innbyggere. I Kina har man gjennomført massetesting i hele byer.

SISTE NYTT

Siste nytt