Europeiske kriminelle tjener mer på menneskesmugling

Europol advarer om en oppblomstring av kriminelle gjenger i Europa. De ser også en økning innenfor datakriminalitet og menneskesmugling.

Beslaglagt kokain i Romania

REKORDBESLAG: Romanias påtalemyndighet mot organisert kriminalitet gjennomført i juli 2016 et rekordbeslag av 2,3 tonn kokain.

Foto: Andreea Alexandru / AP

I en fersk rapport advarer Europol om en kraftig økning av kriminelle gjenger og grupperinger i Europa. De har nå identifisert 5000 grupperinger, mens det tilsvarende tallet i 2013 var 3600.

«Den seriøse, organiserte kriminaliteten i EU består av et bredt spekter av kriminelle aktiviteter, og de øker i både kompleksitet og størrelse», konkluderer rapporten.

Veksten forklares med blant annet økt forekomst av menneskesmugling og datakriminalitet, i tillegg til at grupperingene i større og større grad tar i bruk digitale hjelpemidler for å organisere sin kriminalitet.

Menneskesmugling øker

Rapporten påpeker at dokumentforfalskning, hvitvasking av penger og ulovlig salg av varer og tjenester via internett utgjør kjernen av den organisert kriminalitet i Europa, og at dette igjen fasiliterer en rekke andre kriminelle virksomheter.

Ett av områdene som særlig har vokst i omfang, er smugling av migranter.

«Dette er en av de mest lønnsomme og utbredte aktivitetene innenfor organisert kriminalitet i EU», står det i rapporten.

– Vi ser klare beviser på et voksende marked innenfor smugling av migranter, hvor kriminelle har sett nye muligheter til å tjene raske penger, sier Europol-direktør Rob Wainwright til The Guardian.

– Avhengig av menneskesmuglere

Beate Ekeløve-Slydal

Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Amnesty International Norge mener innstrammingene i grensekontrollene og lovendringer som gjør det vanskeligere å øke asyl i Europa har lagt til rette for mer menneskesmugling i Europa.

– Det finnes ikke trygge og lovlige veier til Europa for mennesker på flukt i dag. I takt med at man nærmest har laget en «festning Europa» hindrer man mennesker fra å bruke sine grunnleggende rettigheter til å søke asyl. Dermed dytter man sårbare mennesker rett inn i hendene på kyniske menneskesmuglere, sier Beate Ekeløve-Slydal, politiske rådgiver i Amnesty til NRK.

– Vi er til stede og hører flyktningenes historier om hvor vanskelig og farlig det er å reise til Europa. Dette er mennesker som ikke har noe annet valg, og vi har gjort dem helt avhengige av menneskesmuglere, sier Ekeløv-Slydal.

– Kan true banker

Narkotikahandel, utnyttelse av arbeidskraft og ikke minst cyberkriminalitet er andre fokusområder for Europol.

– Den teknologiske kapasiteten til organiserte gjenger blir stadig bedre. Snart vil de være sterke nok til å trenge gjennom sikkerhetsnettverket til større selskaper som banker, sier Wainwright.

Europols rapport konkluderer med at organisert kriminalitet i dag utgjør en av hovedtruslene mot EU:

«Kriminelle grupper og individer genererer inntekter på flere milliarder kroner i EU hvert år».

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt