Nyttårsfeiring med væpnede vakter

I flere europeiske byer skal tusenvis av soldater passe på når klokka slår tolv i morgen kveld. Etter terrorangrepet i Berlin er sikkerheten høynet i flere europeiske hovedsteder.

FRANCE-HOLIDAYS-SECURITY

STORBYER I BEREDSKAP: Flere europeiske storbyer øker sikkerheten før årets nyttårsfeiring. I Paris, Brussel og Berlin har myndighetene mobilisert soldater, politifolk og brannmenn for å være på vakt mot terror.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

I Berlin løftes betongklosser og solide metallgjerder på plass. Når klokka nærmer seg midnatt på nyttårsaften vil politimenn med automatvåpen vokte festen.

– Alt blir gjort for å forhindre et mulig angrep, sier politiets talsmann Thomas Neuendorf til nyhetsbyrået Reuters.

Etter terrorangrepet på et julemarked i byen i forrige uke, der 12 mennesker ble dept, er sikkerheten høynet i mange europeiske storbyer.

Og Neuendorf sier de også vil passe ekstra godt på unge jenter og kvinner etter meldinger om seksuell trakassering i Köln under fjorårets nyttårsfeiring.

96.000 soldater og politifolk i Frankrike

På hovedgaten Champs Elysees i Paris er det ventet at så mange som 600.000 vil feire det nye året i morgen kveld. Dermed er det ikke bare konfetti og festglade mennesker som vil fylle gatene.

Over hele landet er soldater, politifolk og brannmenn mobilisert. Myndighetene er forberedt lover innenriksminister Bruno Le Roux.

– Terrortrusselen er høy og med tanke på hva som skjedde i Berlin må vi sørge for å hele tiden være på vakt, sier han.

NEW-YEAR/EUROPE-SECURITY-BELGIUM

Fire vakter patruljerer gatene i Brussel. Myndighetene gjør sitt for å være forberedt på nyttårsfeiring – og i beredskap for eventuelle terrortrusler.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Vurderte å avlyse festen i Brussel

Etter angrepet i Berlin vurderte ordføreren i Brussel å avlyse nyttårsfeiringen i den belgiske hovedstaden. Men nå fylles også byen her med betongklosser og sperringer.

Det samme gjelder den belgiske byen Liège der det planlagte fyrverkeriet vil vare i minst tolv minutter, melder tv-stasjonen RTBF. Her får tilskuere ikke ha med seg håndvesker inn på området og store blir holdt utenfor en sikkerhetssone.

NEW-YEAR/BERLIN PREPARATIONS

Berlin er blant storbyene med stort vakthold og synlig politi i gatene ved årets nyttårsfeiring. Etter flere terrorangrep i året som har vært vil ikke myndighetene ta noen sjanser på at beredskapen svikter.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Madrid nekter store biler adgang

Også i den spanske hovedstaden er det innkalt forsterkninger. Rundt 800 politifolk skal patruljere den kjente plassen Puerta del Sol i sentrum og politiet vil ikke slippe inn flere enn 25.000.

Manuela Carmen

Flere hundre politifolk skal patruljere gatene i Madrid i morgen. Byens ordfører Manuela Carmen er opptatt av at ikke frykten for terror skal ødelegge nyttårsfesten.

Foto: REUTERS / REUTERS

Myndighetene i Madrid har også vedtatt at biler som veier mer enn 3500 kilo ikke får kjøre inn i byen i begynnelsen av januar. Da feirer spanjolene Helligetrekongersdag der familier samles for å se parader.

Samtidig er ordføreren i byen opptatt av at ikke frykten skal ødelegge festene.

– Hvis vi tenker på alt som kan skje oss, ville vi blitt stående på stedet hvil. Jeg mener vi må nyte festen så godt vi kan, sier ordfører Manuela Carmen.

SISTE NYTT

Siste nytt