NRK Meny
Normal

Europas flyplasser åpner gradvis

Men fortsatt er det mye stengt på grunn av nye askeskyer som kommer inn over kontinentet.

Video Tilbake på vingene

SE VIDEO: Sakte mot normal flytrafikk i Europa.

Storbritannia har i kveld gjenåpnet sine flyplasser. Det har i dag også vært flyavganger fra Paris, Amsterdam og Frankfurt, skriver BBC.

Heathrow-flyplassen ved London, som er Europas mest trafikkerte, har vært stengt siden torsdag i forrige uke.

Finlands luftrom er fortsatt stengt, til kl. 8 onsdag. I Danmark åpnes Kastrup-flyplassen ved København mellom kl. 2 og kl. 8 onsdag.

I begge landene er luftrommet er åpent for overflygning i stor høyde.

Ifølge den europeiske flysikkerhetsmyndigheten Eurocontrol har trolig mer enn halvparten av de 27.500 flyavgangene i Europa gått som normalt ved utgangen av tirsdag.

Eurocontrol tror nå at situasjonen vil være tilbake til normalen i løpet av noen dager.

Mer enn 95.000 flyavganger har blitt kansellert over hele Europa den siste uken.

Se fullstendig oversikt over flytrafikken i Europa i tabellen nederst i saken.

Få områder strengt forbudt

Etter gårsdagens møter i europeisk luftfart er det nå utarbeidet kart med områder det er absolutt strengt forbudt å fly i, og det gjelder små områder. Likevel står mange fly på bakken rundt om i Europa.

Klokken 12 tirsdag slapp Eurocontrol kartet som er utarbeidet i samarbeid mellom alle land påvirket av askeskyen.

Kartet viser områder som fortsatt anses som direkte farlige å fly i. Områdene er derfor strengt forbudt for all sivil luftfart.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kartet viser «no fly zones»

Kartet viser «no fly zones» utarbeidet av Eurocontrol etter møtene i europeisk luftfart - områder det er helt strengt forbudt å fly i.

Foto: Eurocontrol

– Eurocontrol har kartlagt noen få områder som er strengt regulert og helt stengt for all flyaktivitet, forteller Brian Flynn operativ leder ved Eurocontrol i en presseorientering.

Disse områdene skiller seg ut ved at de anses som helt sikkert farlige.

Video Eurocontrol: Regner med halv flytrafikk

VIDEO: Brian Flynn, operativ leder ved Eurocontrol forteller om flyaktiviteten i Europa i dag.

Andre områder kan ansees som helt ufarlige eller usikre siden man ikke vet sikkert hvor mye aske det er der. Eurocontrol opplyser at store deler av Europa nå regnes som helt ufarlig.

– Det er likevel en del områder der man regner med at det er noe vulkansk aske i lufta. Da er luftrommene enten stengt eller delvis stengt, forteller Flynn.

Noen steder har man da valgt å stenge luftrommene helt. Andre steder kan man fly i bestemte ruter der det har vært utført testflygninger, noe som blant annet praktiseres i Frankrike inn til Paris.

Fly på bakken, flyplassen i Frankfurt

Fortsatt står mange fly på bakken. Her fra Frankfurt i går hvor det i dag bare er noen få fly som får lande og lette.

Foto: JOHANNES EISELE / REUTERS

– Regner med over halvparten i lufta

Den europeiske luftfartsenheten Eurocontrol opplyser at store deler av luftrommet over Europa nå er åpent for trafikk. Blant annet er det over hele Europa nå lov å fly i store høyder. Dermed kan fly passere over stengte områder der det ikke er lov å lande.

På en pressekonferanse i formiddag opplyste Eurocontrol at de regner med at over 50 prosent av dagens flygninger vil kunne gjennomføres.

Likevel er det fortsatt usikkerhet, og flere land har stengt sine luftrom også i dag.

Forsiktig gjenåpning

Av landene som i dag forsiktig begynte å starte flytrafikk er Storbritannia og Tyskland.

Det tyske luftrommet er stengt til klokken 2 onsdag, men det er gjort unntak for visse flyavganger.

Det britiske luftrommet ble gradvis åpnet fra klokken 21. Flyplassene ble åpnet fra klokken 23.

I morgentimene tirsdag advarte britiske luftfartsmyndigheter mot en fersk askesky som steg fra vulkanen på Island. Frykten var at den ville lamme flytrafikken i Storbritannia og resten av Europa.

Prognosekartet for askeskyen

Prognosekartet for askeskyen over Europa kl. 20 tirsdag fra meteorologene i London (prognosen er sist oppdatert kl. 19.43 tirsdag kveld).

Foto: Volcanic Ash Advisory/Met Office/Met Office

Nye regler kan lette trafikkavviklingen

I går ble rundt 20 000 flygninger totalt i Europa satt på bakken og toppene både fra fagmyndigheter og det politiske liv på samferdselsfronten møttes for å komme med gode løsninger.

Det ble foreslått å lempe på restriksjonene og gjøre det mulig å gjennomføre noe flere flygninger i framtida til tross for askeproblemet.

Nye regler tas gradvis i bruk, og gjør at man sakte men sikkert får flere fly i lufta. Eurocontrol forventet i går at flytrafikken over kontinentet fra torsdag av kan være i normal drift.

I Frankrike var det et mål om å gjennomføre 75 prosent av oppsatte langdistanseflyginger fra Paris, og 25 prosent av innenlandsflygingene.

I Nederland ble luftrommet åpnet mandag kveld, og KLM opplyser at de regner med å få av gårde sine langdistansefly fra Amsterdams Schipol-flyplass utover dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt