Hopp til innhold

Europas fengsler er overfylte

BRUSSEL (NRK): Eneste løsning er å kutte ned på soningstiden, mener spansk professor.

Håndjern

Nesten halvparten av landene i Europa har for mange innsatte i fengsler.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Nesten halvpartene av landene i Europa har for mange innsatte. Den eneste løsningen på dette er å kutte ned på soningstiden, mener professor Marcelo Aebi ved Universitetet i Lausanne.

Tirsdag la han frem Europarådets årlige statistikk over soningsforholdene i Europa. Den viser at situasjonen er akutt:

– Politikerne må lytte til dem som driver med rehabilitering av innsatte. Fortsetter vi slik vil vi oppleve flere fengselsopprør. Jo flere som soner sammen dess mer uro og vanskeligere soningsforhold, mener han.

Bedre i Norge

Mest akutt er situasjonen i Belgia, Italia, Serbia, Kypros og Ungarn, mens de nordiske landene og Nederland er på den andre enden av skalaen.

Professor Marcelo Aebi ved Universitetet i Lausanne

Professor Marcelo Aebi ved Universitetet i Lausanne.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Norge har færre innsatte enn gjennomsnittet. Mange blir satt i fengsel, men de sitter der i kortere tid. Det er nøkkelen for å løse problemet med overfylte fengsler, mener professoren.

Han får støtte av Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.

– Frihetsberøvelse bør være en sanksjon som siste mulighet. Regjeringene bør anvende alternativer til fengsel i størst mulig grad, sier Jagland.

Han nevner eksempler som samfunnstjeneste, behandlingsmetoder eller begrenset bevegelsesfrihet gjennom elektronisk overvåking.

Norge bruker mest penger per innsatt

Dette er det motsatte av hva Norges justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker. Han har planer om å bygge flere fengselsplasser og har gått inn for å stanse bruken av hjemmesoning som en erstatning for varetekt.

Det vil koste mye, ettersom Norge er blant landene som bruker mest penger per innsatt., nærmere bestemt 277 euro per dag.

Dette er nesten tre ganger høyere enn gjennomsnittet på 100 euro per dag:

– Det er en sammenheng mellom få innsatte og høy pengebruk, sier professor Aebi.

Samtidig er Norge blant de vestlige landene som har færrest utlendinger i fengslene. 32 prosent av de innsatte er utlendinger, mot for eksempel 74 prosent i Sveits, som har flest utlendinger i fengset.

Mange selvmord

Selv om Norge blir trukket frem som et eksempel til etterfølgelse, så er antallet selvmord høyt.

I fjor tok mer enn dobbelt så mange selvmord som året før. Elleve innsatte i norske fengsler tok livet sitt. Finland og Frankrike er landene der flest innsatte tar selvmord.

- Det er viktig at man setter inn mest ressurser på begynnelsen av et fengselsopphold for å hindre selvmord, sier Aebi.

Han mener det snakkes altfor lite om selvmord i fengslene.

– Det er langt flere som tar sitt eget liv innenfor murene enn utenfor, og det er et problem. Spesielt i varetekt er det en fare for at innsatte tar sitt eget liv.

Mange innsatte betyr ikke mer kriminalitet

I følge Aebi betyr ikke mange innsatte nødvendigvis mer kriminalitet og han trekker frem Belgia og Nederland som eksempler.

– Belgia bygger ut antallet fengsler for å få plass til alle som skal sone, mens Nederland kutter straffene og bruker mer penger på rehabilitering. I Nederland har det løst problemet med overfylte fengsler, mens i Belgia har man ikke plasser nok og må kjøpe seg fengselsplasser i nabolandet. Det betyr dermed ikke at det ene landet har mer kriminalitet enn det andre, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt