Normal

Europas «syke mann» rammes hardt av stengt grense

EUs sanksjoner mot Russland har rammet Finland hardt. Bøndene sliter og russiske turister er helt borte fra hovedstaden Helsingfors.

Gry Blekastad Almaas forklarer utfordringene i finsk økonomi

De tusen sjøers -og dype skogers land blir stadig oftere kalt Europas nye «syke mann». Arbeidsledigheten i Finland ligger nå på 9.5 prosent. I tillegg er den økonomiske veksten lav, bare 0.8 prosent.

Forklaringen på det økonomiske uføret er hovedsakelig todelt. Finlands omfattende papirindustri har havarert. I tillegg har mobilprodusenten Nokia, som nå er overtatt av Microsoft, tapt kampen om mobilmarkedet der smarttelefoner nå dominerer.

– Vi har ikke kollapset, men vi har mistet veksten. Hovedproblemet er at vi var vant til stor vekst. Det som skjedde har vært en vekker. Veksten har stagnert og nå må vi skape noe nytt, sier Finlands president Sauli Niinistö når NRK møter ham i Helsingfors.

Finlands president

Finlands president Sauli Niinistö mener landet må skape noe nytt.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Se mer om finsk økonomi og forholdet til Russland i Urix på NRK 2 kl. 20:25

Eksporten har stupt

Også forholdet til Finlands store nabo i øst påvirker landets økonomi negativt. Finland sto igjen som det store taperlandet da EU innførte sanksjoner etter Russlands annektering av Krim-halvøya. Russland var blant Finlands største handelspartnere, nå har eksporten falt dramatisk.

– Bøndene våre lider. De eksporterte store mengder melk -og meieriprodukter. Nå er grensen stengt, og eksporten av disse varene har falt med 30 prosent. Det er ganske mye, sier president Sauli Niinistö.

I tillegg er turistnæringen hardt rammet. Russiske turister, som det tidligere var mange av i Helsingfors, kommer ikke lenger til den finske hovedstaden.

Finnene tar mye badstue. De snakker ikke mye, men drikker desto mer. Eller?

VIDEO: De drikker mye og tar mye sauna. Eller?

Vil ikke endre kurs

Selv om sanksjonsregimet rammer Finland hardt økonomisk vil ikke landet endre kurs, med mindre Russland etterlever Minsk-avtalen. Nye handelsavtaler eller en omgåelse av sanksjonene er uaktuelt for den finske presidenten.

– Vi deler tankegangen i Brussel. Jeg tror få andre land så tydelig har støttet opp om sanksjonene mot Russland, sier president Niinistö til NRK.

Vladimir Putin på besøk i Finland

Russlands president Vladimir Putin besøkte Finland i sommer. Her med presidentkollega Sauli Niinistö.

Foto: ALEXEI DRUZHININ / Afp

Samtidig forsøker Finland å opprettholde forbindelsene til naboen i øst. I sommer gjestet Russlands president Helsingfors. Dette var Vladimir Putins første besøk til nabolandet på tre år. Den finske presidenten er opptatt av å opprettholde dialogen. Finland samarbeider tett med Nato, på lik linje med Sverige, men et fullverdig medlemskap i forsvarsalliansen er uaktuelt – nettopp på grunn av Russland.

– Samarbeid og medlemskap er to vidt forskjellige ting. Vi har alle hørt Russland uttrykke skuffelse over at Nato har ekspandert nærmere den russiske grensen. Vi er veldig klar over denne holdningen. Vi frykter heller ikke et russisk angrep, og jeg tror ikke andre baltiske land er truet sier Sauli Niinistö.

Kongeparet på statsbesøk

Kong Harald og dronning Sonja innledet i dag et statsbesøk i Finland, og ble mottatt av president Sauli Niinistö i Helsingfors. Med på statsbesøket er også utenriksminister Børge Brende, næringsminister Monica Mæland, helseminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Besøket vil i stor grad dreie seg om fremtidens løsninger innen helse, kunnskap og økonomi.

Les også: Vurderer om Finland skal få fjell i gave fra Norge

Les også: Slik reagerer verden på det norske «bursdagsfjellet»

Kongeparet på statsbesøk i Finland

Kong Harald og dronning Sonja innledet i dag statsbesøket i Finland

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt