Europarådet: Frankrike bør forby ris på rompa

Europarådet mener franske lover ikke er strenge nok når det gjelder fysisk avstraffelse av barn. Dagens lov er i strid med barns menneskerettigheter, slår rådet fast.

Europarådet mener Frankrikes lover ikke går langt nok i å forby ris og ørefiker. Det skriver den franske avisen Le Monde. Ifølge avisen vil beslutningen ikke medføre noen bot, men sier at symbolkraften er sterk.

I dagens franske lovtekst heter det at vold mot barn er forbudt, men at foreldre har rett til å «disiplinere barna sine».

I 2013 ble en far ilagt en bot på 4300 kroner for å ha slått sin da ni år gamle sønn.

– Latterlig

– Dette åpner for søksmål, sier aktivisten Gilles Lazimi til Le Monde. Han er lege og leder en organisasjon som kjemper mot det som kalles «oppdragende vold». Han mener at det å slå et barn både er ineffektivt og skadelig for barnet.

Den franske opposisjonspolitikeren Jean-Christophe Lagarde fnyser over dette. Han mener det er latterlig at en lov skal bestemme over familielivet.

– Skal vi nå bli fortalt hvordan vi skal stable tallerknene våre, om barn skal få beskjed om å tørke opp og om de skal hjelpe til med andre ting? spør han.

Halvparten av landene forbyr

Studier har vist en sammenheng mellom fysisk avstraffelse av barn og bruk av vold i voksen alder, skriver avisen Le Monde.

Flere enn halvparten av meldemslandene i Europarådet, som for eksempel Tyskland, Nederland og Spania har allerede forbudt fysisk avstraffelse av barn. Mens Storbritannia har en lov som ligner mer på den franske, melder AFP.

Både franske og britiske meningsmålinger viser at man i begge landene mener det burde være lov å gi barna sine et oppdragende klaps.

I Norge ble det med barneloven i 1987 og i 2010 presisert at bruk av ris og ørefiker ikke er et lovlig middel i barneoppdragelsen.

Det vekket stor oppmerksomhet tidligere i år da mediene skrev om en menighet på Jæren som anbefalte fysisk straff i barneoppdragelsen. Kilden Menighet endte med å fjerne dette punktet og sa at den ønsket å følge norsk lov.

SISTE NYTT

Siste nytt