Hopp til innhold

Europa mintes terrorofrene med stillhet

De 129 ofrene for terroren i Paris ble minnet med ett minutts stillhet over hele Frankrike klokken 12 i dag. Også Norge viste solidaritet.

Frankrikes president Francois Holland på Sorbonne-universitetet

Frankrikes president Francois Hollande markerte ett minutts stillhet sammen med studenter på Sorbonne-universitetet i Paris, til minne om terrorofrene, og fikk støtte i hele Europa.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Frankrikes president François Hollande stod sammen med studenter på Sorbonne-universitetet under markeringen. Mange av de 129 dødsofrene for det verste angrepet på Frankrike siden andre verdenskrig, var unge.

Tilstanden er fremdeles alvorlig for rundt 40 av de 352 skadde.

Mens mange av studentene på Sorbonne bøyde hodene i sorg, holdt andre hodet hevet og markerte budskapet som står på ett av bannerne på Republikkplassen: «Finnes ikke redde».

Budskapet "finnes ikke redde" på Republikkplassen i Paris

Buskapet «Finnes ikke redde» henger på Republikkplassen i Paris, der mange samles for å minnes ofrene for terroraksjonen fredag.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

EU bad medlemslandene om å respektere markeringen, og i Norge avholdt regjeringen og departementene ett minutts stillhet samtidig med Frankrike.

Norsk markering

– Helgens terrorhandlinger i Frankrike er et angrep på oss alle, sa stortingsrepresentant Olemic Thommesen (H), da Stortinget innledet sitt møte med stillhet.

Han minnet om at det demokratiske Europa sprang ut av den franske revolusjonen.

Ett minutts stillhet i Paris, til ære for terrorofrene

Etter ett minutts stillhet i Paris prøver franskmennene å vende tilbake til en slags hverdag. Skolene, idrettsanlegg og kultursentre er igjen åpne.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

– Våre tanker går til de berørte, de pårørende og til det franske folk. Vi deler deres sorg, og vi deler følelsen av maktesløshet, sinne og fortvilelse, sa Thommessen.

Kollektivtrafikken i Oslo stanset klokken 12, for å markere støtte for dem som er rammet av terrorangrepene i Paris. Busser, T-baner og trikker stanset ved nærmeste holdeplass. Ruter oppfordret alle sine trafikkledere om å stanse opp i ett minutt, såfremt det var praktisk mulig.

I respekt for terrorofrene i Paris markerte NRK sammen med store deler av verden ett minutts stillhet og gikk i svart kl. 1200.

Anthony minnes de døde i terrorangrepet

Franske Anthony er på Republikkplassen i Paris for å ta del i ett minutts stillhet for terrorofrene. Han skulle selv ha vært på ett av stedene som ble utsatt for angrep, men ble hjemme. Flere av vennene ble skadet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Gikk til skolen

Tre dager etter terrorangrepet på Paris er det fremdeles unntakstilstand i det terrorrammede landet. Likevel gikk Frankrikes barn til skolen i dag, og mange av de stengte offentlige museene, kultursentrene, og teatrene, åpner dørene klokken 13.

Også idrettsanlegg og parker gjenåpner mandag. Markeder vil være åpne, men under spesiell gransking, heter det i en uttalelse fra rådhuset i Paris.

Demonstrasjoner og andre offentlige samlinger vil være forbudt i den franske hovedstaden.

Frankrike markerte ett minutts stillhet for terrorofrene klokken 12

Frankrike stoppet i dag opp i ett minutts stillhet til minne om ofrene for det verste angrepet på landet siden andre verdenskrig.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Solidaritetsmarkeringer

I går tok ledere fra mange land avstand til terroren i en markering på G20 toppmøtet i Tyrkia – med ett minutts stillhet.

I hovedsteder verden over ble det holdt minne- og solidaritetsmarkeringer, der bygninger ble farget i rødt, hvitt og blått – fargene i det franske flagget.

Egypt minnes terrorofrene i Paris og Beirut

Minnemarkeringer verden over hedret terrorofrene i går. I Egypt badet Den store pyramiden i det franske, det libanesiske og det russiske flagget. I Beirut døde 44 mennesker i to terrorangrep torsdag, og 224 personer døde da et russisk fly styrtet i Sinai i slutten av oktober. Den islamske staten (IS), har tatt ansvar for alle de tre hendelsene.

Foto: Thomas Hartwell / Ap

I Roma ble lysene på Colosseum og Trevi-fontenen slukket, i stille solidaritet til Frankrike, som for andre gang på ett år er rammet av kraftig terror.

I Egypt badet Den store pyramiden i det libanesiske, russiske og det franske flagget. Markeringen hedret ofrene for terroren i Paris fredag, og Beirut sist torsdag, samt passasjerene i det russiske flyet som nylig krasjet i Sinai.

Den islamske staten (IS) har tatt ansvar for angrepene i Frankrike og Libanon, og hevder å stå bak flykrasjet i Sinai.

I USA vil det amerikanske flagget vaie på halv stang frem til solnedgang på torsdag.

Minnemarkering for terrorofrene i Paris ved St Mary's Cathedral i Sydney

Ofrene for terrorangrepet i Paris minnes over hele verden – her ved St Mary's Cathedral i Sydney, Australia.

Foto: JASON REED / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.