Hopp til innhold

Europa-ekspert: EU må reforhandle avtalen med Hellas

Et døgn etter brakseieren til venstresiden i Hellas spår nå eksperter at EU er nødt til å reforhandle avtalen med det kriserammede landet. Mens EU avviser at de vil gjøre noe med låneavtalen.

Alexis Tsipras vinker til sine tilhengere i Aten etter valgseieren

Nå venter store utfordringer for Syrizas partileder og Hellas sin nye statsminister Alexis Tsipras.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Asimina Michailidou, forsker, ARENA, Senter for europaforskning

Asimina Michailidou er forsiktig optimist på Hellas sine vegne etter gårsdagens valg.

Foto: NRK

– EU må reforhandle, jeg tror ikke Hellas vil be om en lettvint løsning. Det jeg tror de vil be om en er fornuft løsning. En måte som er levelig og som vil løfte de som lever under fattigdomsgrensen i Hellas ut av dette, sier Asimina Michailidou, forsker, ARENA, Senter for europaforskning til NRK.

Tatt i ed uten slips

I dag ble partileder Alexis Tsipras fra Syriza tatt i ed som landets yngste statsminister på 150 år, og borte var det religiøse aspektet og borte var slipset. En ny statsminister har varslet en ny kurs for Hellas.

– Grekerne forventer at den nye regjeringen skal være litt tøffere mot EU og at de skal holde sine valgløfter. Men de forventer også noen reformer i Hellas som for eksempel kampen mot korrupsjon, sier Michailidou.

Syriza vil øke minstelønnen fra 580 til rundt 750 euro (6.500 kroner) i måneden. Pensjonister som har en inntekt på mindre enn 700 euro (6.100 kroner) i måneden skal få en ekstra pensjonsutbetaling i året. 300.000 husholdninger skal få kuponger til å betale mat og strøm, og det skal bli forbudt å kaste folk ut av deres primære bosted. Dessuten ønsker Syriza fri helsehjelp og å fjerne skatt på fyringsolje.

Men partiet fikk ikke flertall og skal nå danne regjering sammen med partiet Uavhengige grekere som ledes av en tidligere minister fra det konservative partiet Nytt demokrati som frem til i går hadde regjeringsmakten i Hellas.

Ingen reforhandling

Motsetningene mellom det venstreradikale Syriza og det høyrepopulistiske Uavhengige grekere er enorme når det gjelder syn på homofiles rettigheter og innvandring, men har funnet hverandre i kampen mot EU og deres innsparingsplan.

– Uavhengige grekere har tidligere sagt at de vil støtte alle partier som krever reforhandlinger med EU. Så det at de har bestemt seg for å legge mange av sine uenigheter til side og fokusere på reforhandlinger og mot korrupsjon er positivt for Hellas, sier Michailidou.

I kveld annonserte Det internasjonale pengefondet (IMF) et de vil fortsette å støtte Hellas økonomisk.

– Vi er rede til å fortsette støtten til Hellas, og vi ser fram til diskusjoner med den nye regjeringen, sier IMF-sjef Christine Lagarde.

Mens EU heller litt kaldt vann i blodet på grekere i seiersrus.

– Hellas kan ikke forvente at gjelden reduseres, og det er ingen grunn til en snarlig reforhandling, sier lederen for EU-kommisjonen Jean-Cleude Juncker til den tyske TV-kanalen ARD i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt