NRK Meny
Normal

EU vil granske ebolarutiner på flyplasser

I samarbeid med WHO legger EU opp til å granske screening-rutinene for ebola på flyplasser i Vest-Afrika. Land som grenser til de verst rammede landene vil også få hjelp for å hindre spredning av smitte.

En ambulanse med en mulig ebolasmittet person på vei til sykehus i Madrid

MULIG SMITTE: Denne ambulansen frakter en pasient som kan være smittet av ebolaviruset, til et sykehus i Madrid.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

De siste dagene har det kommet flere meldinger om personer som mistenkes å ha fått ebolaviruset.

Bare torsdag er det så langt meldt om seks personer i Europa og USA som kan være smittet av ebola. Flere av disse tilfellene er blitt oppdaget i forbindelse med flyreiser personene har gjennomført.

Og WHO og EU ser nå på hvordan kampen mot smitten kan effektiviseres.

– Det kommer motstridende meldinger om hvorvidt denne screeningen er effektiv eller ikke. Det blir gjort, men problemet er om de er effektive, sier EUs helsekommissær Tonio Borg.

Derfor legges det nå opp til gransking av rutinene i Liberia, Sierra Leone og Guinea. De tre landene som er hardest rammet av ebolaepidemien.

Isabell Nuttall

SENDER EKSPERTER: Isabell Nuttall sier WHO vil se på rutiner i Mali og Elfenbenskysten for å hindre spredning av ebolaviruset.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

I tillegg vil det sendes eksperter til Mali og Elfenbenskysten for å sjekke hvilke rutiner de har for personer som krysser grensen fra ebolarammede land, skriver Reuters. Isabelle Nuttall, som har ansvar for WHOs sikkerhetsberedskap, forteller at ti personer sendes til Mali i løpet av søndagen og at flere vil bli sendt til Elfenbenskysten i løpet av noen dager.

Diskuterte flere kontroller

Over hele verden settes det nå i verk tiltak for å hindre det dødelige viruset i å spre seg. EUs helseministre diskuterte torsdag nye tiltak i kampen mot ebola. Et av forslagene er å innføre kontroll av flypassasjerer fra de verst rammede landene.

EU-kommisjonen har imidlertid sagt at de ikke vil innføre dette i alle medlemslandene, men at det blir en beslutning som avgjøres i det enkelte landet, skriver NTB.

Så langt har Storbritannia, USA og Canada hatt screening av passasjerer. Frankrike vil nå starte med det samme.

Kritikk i USA

I USA fortsetter kritikken mot sykehuset hvor to sykepleiere er blitt smittet av ebola. Sykepleieren som fikk påvist smitten i går var passasjer på et rutefly etter at hun hadde fått påvist så høy feber at hun ble regnet som smittefarlig.

Kvinnen skal ha tatt kontakt med smittevernsmyndighetene før hun reise, uten å ha fått beskjed om at hun ikke burde fly.

Det til tross for at de samme smittevernsmyndighetene har sagt tydelig at sykepleieren ikke burde vært om bord på et fly med feber, skriver CNN. Nå arbeides det på spreng for å hindre at ytterligere personer blir smittet, og man forsøker å kartlegge alle passasjerene som var på samme fly som sykepleieren.

En heksearbeider i Mali sjekker temperaturen til en baby

SJEKKER TEMPERATUR: En helsearbeider i Mali undersøker et barn som har kommet fra Guinea.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Mange mistanker om ebola

Samtidig som det diskuteres tiltak i kampen mot dødsviruset meldes det som mulige smittetilfeller over hele verden. Tidlig tirsdag ettermiddag kom meldingen om at en dansk person som har arbeidet for Leger uten grenser i Vest-Afrika var lagt inn på sykehus til observasjon.

Personen hadde fått feber, og dette i kombinasjon med hvor vedkommende har arbeidet var hovedårsaken til at man undersøkte pasienten. Torsdag kveld ble det klart at pasienten hadde testet negativt for ebola på de første prøvene.

Pasienten holdes likevel i isolasjon til man har fått endelig svar på de siste prøvene som er tatt, men det regnes som lite sannsynlig at de vil gi et annet resultat enn de første.

Kriseberedskap i Madrid

Kort tid etter meldingen om den danske pasienten ble det også klart at den internasjonale flyplassen i Madrid var satt i kriseberedskap. Årsaken var at et Air France-fly landet med en mulig ebolasmittet pasient.

Foreløpig er det gitt få opplysninger om hva som skjedde om bord på flyet, men i en pressemelding fra Air France står det at en passasjer begynte å skjelve under flyvningen fra Nigeria.

De andre passasjerene fikk forlate flyet og selve flyet ble desinfisert. Også i Frankrike meldes det om et mulig smittetilfelle. Le Parisien melder at en helsearbeider har fått høy feber og er satt i isolasjon. Sykepleieren skal ha jobbet med en ebolasmittet pasient.

Satt i isolasjon

Også USA melder om et nylig nytt smittetilfelle. Denne gangen er det en pasient som er innlagt til observasjon ved Yale Universitetssykehus i Connecticut.

– Vi kan ikke bekrefte eller utelukke noen diagnose for øyeblikket. Vi arbeider i samarbeid med andre myndigheter, opplyser sykehuset i en pressemelding, ifølge NTB.

På Kanariøyene forbereder man seg også på et mulig ebolatilfelle, ifølge El Pais. En person som kom fra Sierra Leone for åtte dager siden har fått høy feber.

Ambulanse med ebolasmittet sees i mørke omgivelser i USA

TO SMITTET: Ambulansen med en smittet sykepleier fra Texas ankommer sykehuset i Atlanta.

Foto: David Tulis / Ap

Usannsynlig med vestlig krise

Samme dag som meldingene om mulige smittetilfeller kommer sier WHO at det er lite sannsynlig med et stort utbrudd av ebola i USA og Vest-Europa. Årsaken er landene i dette området har godt fungerende helsevesen, sier organisasjonen.

– Muligheten for at en infeksjon sprer seg er noe alle er bekymret for. Men vi er sikre på at det er lite sannsynlig med et stort ebolautbrudd i Nord-Amerika og Vest-Europa. Her er det veldig gode helsesystemer, sier Christopher Dye, strategisk direktør i WHO, ifølge BBC.

Samtidig legger han til at det er svært alvorlig at det meldes om flere smittetilfeller i USA og Europa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt