Hopp til innhold

EU vil gripe inn i strømmarkedet

EU-kommisjonen vil bremse den voldsomme prisstigningen på strøm. Nå planlegger EU en nødreform av markedet. Det sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

p0QgmvNcI_o

VARSLER NØDREFORM: President for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen ankommer Bled Strategic Forum i Bled, Slovenia i dag. Forumet er en årlig internasjonal konferanse.

Foto: Darko Bandic / AP

– Den voldsomme stigningen i strømprisene viser nå begrensningene i hvordan strømmarkedet er designet.

Det sa Ursula von der Leyen under et strategisk forum i den slovenske byen Bled mandag.

– Det ble utviklet for andre omstendigheter. Det er derfor vi nå jobber med en kriseintervensjon og en strukturell reform av strømmarkedet, sa hun.

EU-kommisjonen planlegger en nødreform av strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen, opplyste von der Leyen.

KGbO8mFcGkM

STRØMMØTE: EU-sjef Ursula von der Leyen, her mellom Slovenias president Borut Pahor, venstre og Slovenias statsminister Robert Golob ved Bled Strategic Forum i Slovenia. Forumet har møttes årlig siden 2006.

Foto: Darko Bandic / AP

– Prisene må ned

Østerrike ba i går EU om å koble strømpriser fra gasspriser for å hindre dem i å stige ytterligere på grunn av ringvirkninger fra Ukraina-krigen.

Europeiske strømpriser steg til nye rekorder denne uken. Det er varslet at europeiske land står overfor en vanskelig vinter etter at Russland har kuttet i gassleveransene.

– Elektrisitetsprisene må ned. Vi kan ikke la Putin bestemme hver dag hva energiprisene skal være, sa Østerrikes statsminister Karl Nehammer søndag.

– Vi må stoppe denne galskapen som skjer nå på energimarkedet, sa han, og tilføyde at han vil ta saken opp på EUs krisemøte om energi.

Nehammer mener temaet om frakobling må være på dagsorden. Han skal allerede ha tatt dette opp med den politiske ledelsen i Tyskland, samt Tsjekkia, som for tiden har EUs roterende presidentskap.

SISTE NYTT

Siste nytt