EU-valget: – Folk er sinte på politikerne

Kraftige innsparinger og høy arbeidsløshet i EU-landene er årsaken til at ytre-høyrepartier gjør brakvalg, mener EU-statsråd Vidar Helgesen (H).

Demonstrasjon Torino

DEMONSTRERER: 1. mai kastet demonstranter i italienske Torino røykbomber mot politiet i en demonstrasjon mot arbeidsledighet. Økonomene i EU venter en liten bedring i sysselsettingen, men tror fortsatt ledigheten blir høy.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Etter helgens valg til Europaparlamentet ligger de EU-skeptiske fløypartiene an til å doble antall mandater i parlamentet.

Nigel Farage og tilhengere

JUBEL I HØYREFLØY: Nigel Farage og andre partier som mener det samme som hans UKIP i Storbritannia har gjort et godt valg.

Foto: Andrew Winning

I Storbritannia og Danmark ligger de høyrepopulistiske partiene, henholdsvis UKIP og Dansk Folkeparti, an til å bli de største partiene i hjemlandene.

Mens i Frankrike viser målinger at det høyreekstreme partiet Front National, blir det største partiet.

Vidar Helgesen, statsråd for Europa-spørsmål i regjeringen, tror høyrevinden i medlemslandene henger nøye sammen med den økonomiske og sosiale krisen, særlig i Frankrike.

– Velgerne er sinte på regjeringen ifølge en meningsmåling. Så her er det stor slitasje og stor misnøye mot politikerne, sier han til NRK.

Underskudd siden 70-tallet

Misnøyen i Frankrike skyldes i stor grad landets politikk, mener statsråden.

– Landet har jo ikke hatt et balansert budsjett siden 1970-tallet. President etter president har lansert store reformprogrammer uten å lykkes. Dette gjør Frankrike til et land med store grunnleggende problemer.

Totalt sett har over 83 prosent stemt på de klassiske partiene, viser meningsmåling etter Europaparlamentsvalget søndag kveld.

EU-valget

EU-VALGET: Leder av det høyreekstremepartiet Front National, Marine Le Pen jubler etter valgmålingene.

– Spenning i det Europeiske råd

Helgesen tror ikke man vil se de store utslagene av høyreekstrem-politikk i Europaparlamentet. Her tror han heller på samarbeid på tvers av de de klassiske partigrensene.

Men spenningsmomentet blir nå å følge med på utviklingen i det Europeiske råd og samarbeidet mellom medlemslandene. For eksempel hvordan Frankrike vil opptre sammen med Danmark og Storbritannia.

– Her blir det spennene å se om de klassiske partiene vil danse etter pipen til de ytterliggående partiene, eller om de vil stå opp for grunnverdiene som Europa bør og må preges av, sier Helgesen.

SISTE NYTT

Siste nytt