EU truer med å anmelde ulvejakt

EUs miljøkommisjonær misliker at Sverige skal starte kvotejakt på ulv 15. januar. Nå truer han söta bror med formell anmeldelse.

Ulv drept dyr

EU er sterkt kritisk til svensk lisensjakt på ulv. Illustrasjonsfoto.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Målet med den svenske rovdyrspolitikken er å begrense den svenske ulvestammen til 210 dyr. Derfor har svenske myndigheter bestemt seg for å gi lisens for felling av 20 ulver når lisensjakten etter planen skal starte i midten av januar.

Les også: Jegere krever ulvejakt
Les også: - Rovviltnemdene må besinne seg

Det har fått EUs miljøkommisær Janez Potocnik og hans medarbeidere til å gå i taket.

De har satt igang en brevveksling med den svenske miljøvernministeren Andreas Carlgren for å få svar på hvorfor Sverige tillater jakt på det utryddingstruede rovdyret stikk i strid med EUs miljølovgivning.

– Jakten ikke vitenskapelig forankret

I en pressemelding gjengitt i den svenske avisen Dagens Nyheter heter det blant annet:

«Dessverre er deler av Sveriges ulvepolitikk uforenlig med EUs regler for bevaring av rovdyr. Mest urovekkende er godkjenningen av lisensjakt til tross for at ulven ikke har en fordelaktig bevaringsstatus.»

Potocnik har også truet med formell anmeldelse av den svenske regjeringen for å ha tillatt jakten uten å ha forankret sin begrunnelse på jakten i det miljøkommisæren kaller «vitenskapelige fakta.»

Flere ankepunkter

EU har liten eller ingen forståelse for begrensningen av ulv i Sverige. Blant annet fordi taket på 210 dyr anses som for lavt.

Andre EU-land har langt større stammer på sine territorier. Både Spania, Romania og Hellas har mer enn 2.000 ulver hver seg, og i Delstaten Minnesota i USA har man 3.000 ulv på et område som bare er halvparten av hele Sverige.

Her bor det riktignok også bare halvparten så mange mennesker som i Sverige, men forskjellen i antallet ulver er likevel stort.

– Det begynner å bli liten tid, og det er mye som tyder på at det ikke er berettiget å jage ulv i dagens situasjon, sier miljøkommisærens pressetalsmann Eric Degerbeck til Dagens Nyheter.

SISTE NYTT

Siste nytt