EU til May: – Nyvalg vil ikke gi en bedre brexit-avtale

EUs brexit-forhandler sier resultatet av nyvalget i Storbritannia er irrelevant for Brussel. Britenes statsminister Theresa May mener en seier vil styrke henne i forhandlingene med EU.

Flagget til Storbritannia og EU utenfor parlamentet i London

Utfallet av valget i Storbritannia 8. juni er spiller ingen rolle for landets forhandlinger med EU, mener EUs brexit-forhandler.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

EUs brexit-forhandler Guy Verhofstadt kritiserer i dag Storbritannias statsminister Theresa May for nyvalget, og kaller henne en «politisk opportunist».

Ifølge Verhofstadt er May motivert av partipolitiske hensyn og ikke nasjonens interesser når hun denne uken utlyste nyvalg, skriver han i en kommentar i avisen The Guardian.

Brexit-forhandler: – Nonsens

– Det virker som at valget er drevet av opportunisme innad i regjeringspartiet, skriver Verhofstadt.

EUs brexit-forhandler Guy Verhofstadt

EUs brexit-forhandler Guy Verhofstadt mener nyvalget i Storbritannia er drevet av opportunisme, og ikke for landets beste.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Da May på onsdag talte til det britiske underhuset om nyvalget 8. juni, forsvarte hun avgjørelsen med at valget vil styrke britene i forhandlingene med Brussel.

– Hver stemme til de konservative vil gjøre meg sterkere i forhandlingene med EU, sa hun til representantene i underhuset.

Hun har hevdet at hun trenger å beskytte seg mot Labour, Liberaldemokratene og overhuset som er mer brexit-fiendtlige enn de konservative, skriver The Guardian.

– Teoriene til enkelte, om at May ber om nyvalg for å sikre en bedre avtale med EU, er nonsens, skriver Verhofstadt.

– Vi kan bare konkludere med at mange britiske politikere og media ikke forstår hvordan artikkel 50 fungerer i praksis. For Brussel er det irrelevant hvor mange representanter de konservative har i parlamentet, skriver han.

Mays forhandlingsstil bekymrer

Theresa May under valgkampmøte

Theresa May har allerede startet valgkampen. Nå håper hun på å styrke sitt eget mandat i forhandlingene med EU.

Foto: CHRIS RADBURN / AFP
Overleveringen av aktiveringen av artikkel 50 til Donald Tusk 29.mars

Det blir ingen brexit-forhandlinger med Donald Tusk og EU før etter nyvalget 8. juni.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Brexit-forhandleren beskriver utviklingen i det politiske landskapet i Storbritannia som surrealistisk.

– I Brussel er det fortsatt bekymringer for at en avtale blir ødelagt av den britiske statsministerens tøffe forhandlingsstil og hennes mangel på politisk handlingsrom i hjemlandet, skriver Verhofstadt.

EU-kommissær Pierre Moscovici gikk også denne uken ut og advarte det konservative partiet mot å gi løfter partiet ikke kan holde.

– Jeg forstår ønsket om å styrke hennes eget mandat, men hele tonen i valget bekymrer meg, sier Moscovici til Politico.

EU-kommisjonen opplyste denne uken at forhandlinger med Storbritannia om brexit først blir innledet etter parlamentsvalget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt