Hopp til innhold

EU støtter Hellas' økonomiplan

EU går i dag ut og godkjenner Hellas' redningspakke for å få underskuddet på statsbudsjettet under kontroll.

Hellas' statsminister Georgios Papandreou
Foto: Petros Giannakouris / Scanpix/AP

Statsministeren i Hellas, George Papandreou, la i går fram planen som skal redde den kriseramma, greske økonomien. EU-kommisjonen har i dag godkjent planen, og sier at de kommer til å støtte Hellas i arbeidet for å få landet ut av den økonomiske krisa.

EUs finanskommisær Joaquin Almunia

kommissær for økonomiske- og finansielle tjenester, Joaquin Almunia, mener Hellas' redningsplan er gjennomførbar, men risikabel.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Hellas har gått inn for et amisiøst program for å rette opp ubalansen i skattesystemet og for å reformere landets økonomi. Kommisjonen støtter Hellas fullt ut i dette vanskelige arbeidet, sier EUs kommissær for økonomiske- og finansielle tjenester, Joaquin Almunia, i ei uttalelse .

Utfor stupet

Statsbudsjettet i Hellas nådde svimlende 12,7 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) ved utgangen av 2009. Gjeldskrisa i landet toppa seg i fjor høst, og førte til økonomisk usikkerhet i de andre eurolandene.

– Gjelda, som har nådd 412 milliarder dollar, kom overraskende på landets europeiske unionsfeller, sa kommisjonsleder, José Manuel Barroso, tirsdag.

Greske myndigheter håper de nå kan komme seg ut av uføre, med økonomisk støtte og hjelp fra EU.

– Vi må hindre dette landet i å falle utfor stupet, sa den greske statsministeren, George Papandreou, i en fjernsynssendt tale i går kveld.

Nytt skattesystem

Neste uke kommer det greske finansdepartementet med en detaljert plan for et nytt skattesystem. Målet er å øke landets inntekter med rundt ti prosent i året.

I tillegg har Papandreou sagt at han vil gjennomføre lønnsfrys i offentlig sektor. Dette kan bidra til å redusere de offentlige utgiftene med fire prosent. Regjeringa vil samtidig øke pensjonsalderen.

Kommissær Almunia mener den greske statsministerens uttalelser viser at myndighetene i Hellas forplikter seg til gjennomføre reformforslagene.

- Dette er til det beste for den greske befolkningen, som vil oppleve fordeler gjennom bedre og mer varig økonomisk vekst, samt bedre muligheter i framtida. Det er også bra for eurosamarbeidet og for EU i sin helhet, sier Almunia, ifølge AFP.

EU med anbefaling

Ifølge Maastricht-traktaten fra 1991 må EUs medlemssland følge de såkalte konvergenskravene, som sier at medlemslandenes underskudd ikke kan overstige tre prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Dette kravet mener greske myndigheter at de skal klare i innfri. EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, mener dette er gjennomførbart, men risikabelt.

I første omgang tar greske myndigheter sikte på å få landets utenlandsgjeld ned fra 12,7 prosent av BNP til 8,7 prosent i løpet av året.

Kommisjonen vil derfor overvåke den greske regjeringas håndtering av krisa i tida framover, og tar forbehold om at det kan bli nødvendig med enda mer omfattende tiltak for å få bukt med problemet.

SISTE NYTT

Siste nytt