EU stopper salg av egyptiske frø

EU stopper salget de mistenkte bukkehornskløverfrøene fra Egypt. Frøene kan være kilden til e.coli-utbruddet i Tyskland og Frankrike.

Bukkehornskløverfrø

EU stopper salget av egyptiske bukkehornskløverfrø. Her viser en selger i Kairo fram de mistenkte frøene.

Foto: Nasser Nasser / Ap

EU beslutta tirsdag å trekke tilbake egyptiske bukkehornsfrø fra markedet og stoppe salget av den potensielle smittekilden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Beslutninga om å fjerne frøene fra markedet ble tatt etter at den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) la fram en rapport som knytta et parti bukkehornskløverfrø til utbruddet av den dødelige e.colibakterien EHEC i Tyskland og Frankrike.

– Rapporten som ble lagt fram i dag førte til beslutninga om å trekke tilbake egyptiske frø fra EU-markedet og til at vi midlertidig stopper importen av alle frø og bønner fra dette landet, sier EUs helseminister John Dalli i en pressemelding AFP siterer.

Hittil har 49 personer dødd av utbruddet i de to landene.

Sverige har stoppa salget

Det svenske selskapet Econoca bestemte seg allerede i går å stoppe salget av de egyptiske frøene. I tillegg ble bukkehornskløverfrø som allerede var solgt, levert tilbake.

EHEC-bakterien ble oppdaga i Sverige i midten av juni, da en mann ble innlagt på et sykehus i Skåne med smitte.

Det skal ikke ha blitt funnet smitte i bukkehornsfrø som er importert til Norge. Mattilsynet har imidlertid gått ut og advart norske forbrukere mot å importere frø av denne typen.

3600 smittetilfeller

49 personer har hittil dødd av den farlige bakterien, mens rundt 4100 personer i til sammen 16 land er registrert smitta.

Utbruddet starta i mai. I første rekke ble folk som bodde eller hadde vært på besøk i Tyskland smitta. I tillegg ble den franske byen Bordeaux ramma av et mindre utbrudd.

Det var i forrige uke Det europeiske senter for sykdomsforebygging opplyste at bukkehornskløverfrø har vært involvert i begge utbruddene. E.coli-bakterien kan ha funnet veien til frøene under produksjon, transport, pakking eller distribusjon.

Mistanken rettes mot frø som er importert fra Egypt i 2009 og 2010. Frøene brukes blant annet i bønnespireblandinger. EU har ikke opplyst hvilke selskaper som er involvert i produksjonen og distribusjonen av frøene.

Uklart om smittekilde

Først ble det hevda at den dødelige e.coli-smitten kom fra spanske økologiske agurker. Dette ble senere avkrefta i laboratorietester.

Den siste tida har tyske myndigheter vært rimelig sikre på at smitten stammer fra tyskproduserte bønnespirer. Nå kan det imidlertid se ut som frøene som brukes i bønnespireblandinger er kilden.

Europeiske grønnsaksbønder har lidd store tap som følge av e.coli-utbruddet. I juni bestemte EU at bøndene skal få 210 millioner euro i erstatning til bøndene, som blant annet skal dekke tapte salgsinntekter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt