Hopp til innhold

EU-splid om løsning på flyktningkrise

Presset øker på EU-landene foran krisemøtet om flyktningstrømmen over Middelhavet i morgen. Forslagene til en løsning på krisen spriker i alle retninger.

ITALY-SEA-REFUGEES-IMMIGRATION

Den italienske kystvakten redder en gruppe flyktninger utenfor Sicilia 20 april.

Foto: HO / Afp

Søndagens båttragedie i Middelhavet der 800 flyktninger omkom har igjen brakt søkelyset på strømmen av mennesker som risikerer livet for en fremtid i Europa. EU har i flere år strevd med å enes om en strategi for å håndtere flyktningstrømmen. I morgen gjør de et nytt forsøk i Brussel.

– Vårt hovedmål er å hindre at flere mennesker dør i Middelhavet, sier EU-president Donald Tusk.

Men EU-landene kommer til krisemøtet med vidt forskjellige utgangspunkt, og forslagene til løsning på krisen varierer voldsomt.

Operasjoner inne i Afrika

Italia ber EU og FN igangsette operasjoner i Afrikanske land sør for Libya for å stoppe strømmen av flyktninger som har Europa som mål.

– Vi må gå til kjernen av problemet og oppfordre disse menneskene til å bli i deres hjemland, sa Italias statsminister Matteo Renzi da han informerte parlamentet om sitt utgangspunkt før krisemøtet i EU i morgen.

EUROPE-MIGRANTS/RENZI Italian PM Renzi gestures as he speaks at the Senate in Rome

Den italienske statsministeren Matteo Renzi orienterte foran EU-møtet.

Foto: REMO CASILLI / Reuters

– Internasjonale organisasjoner må være til stede sør for Libya. Det er helt nødvendig at EU og FN forsøker å komme seg inn i dette området, sa Renzi.

Les også: Langs disse fluktrutene risikerer minst 200.000 livet i år

– Nord-Europa må ta større ansvar

I Hellas mener flere ledende politikere at Nord-Europa må ta ansvar for krisen som har oppstått i Middelhavet.

– De mektige nasjonene i Europa må gjøre mer for å redde og ta hånd om flyktningene, sier assisterende forsvarsminister i Hellas Kostas Isichos til BBC.

Isichos sier Hellas, Italia og Spania har jobbet med et felles standpunkt foran EUs krisemøtet.

Humanitære visum

Sveriges statsminister Stefan Löfven mener EU-kommisjonen må finne flere måter å la flyktninger kunne komme lovlig inn i Europa på. Löfven foreslår blant annet at migranter skal kunne søke om humanitære visum på EU-landenes ambassader utenfor EU. Per i dag er det ingen EU-land som bruker slike visum.

Hardere linje

Østerrike ønsker at EU skal se på muligheten for å bygge massive flyktninge-leire nord i Afrika. Leirene skal huse migranter og flyktninger som ønsker å ta seg over til Europa.

Italy Europe Migrants

Storbritannias statsminister vil bruke marinefartøy for å stoppe flyktningstrømmen.

Foto: Francesco Pecoraro / Ap

Den britiske statsministeren David Cameron skal være klar for å sende et marinefartøy til Middelhavet for å hindre flyktningene i å legge ut fra Libya. Det er imidlertid uklart om forslaget, som er basert på Australske myndigheters flyktningpraksis, kan gjennomføres uten en FN-godkjenning.

Ødelegge båter

Også muligheten for å ødelegge båtene menneskesmuglerne bruker for å frakte folk over Middelhavet skal luftes på torsdagens EU-møte. På bordet havner trolig også et forslag om å etablere en hurtig ordning for retur av flyktninger til deres hjemland.

Solberg og Støre i duell om båtflyktningene

Den norske regjeringen har i dag gitt EU-beskjed om at Norge stiller et skip til disposisjon i Middelhavet så raskt som mulig. Erna Solberg og Jonas Gahr Støre debatterte det norske bidraget i Dagsrevyen

Italienske myndigheter tror opp mot en million flyktninger hovedsakelig fra Syria og Eritrea allerede kan oppholde seg i Libya i påvente av transport over Middelhavet. Så langt i år har 1750 flyktninger mistet livet i Middelhavet.

SISTE NYTT

Siste nytt