NRK Meny
Normal

EU-sinne etter angivelig latterliggjøring av May: – La oss være i fred

Påstander om at en av EUs mektigste personer skal ha kommentert framtoninga til britenes statsminister, skaper reaksjoner i Brussel.

Juncker og May

Kommisjonsleder Juncker avviser alle påstander framsatt i en tysk avis, om at han skal ha kommentert framtoninga til britenes statsminister Theresa May.

Foto: Virginia Mayo / AP

Da de møttes til middag i forrige uke, lederen av Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker og britenes statsminister Theresa May, ble de enige om å prøve å få fortgang på Brexit-forhandlingene.

Men det er ikke fastlåste forhandlinger som skaper oppstyr blant EU-toppene i dag.

En rekke internasjonale nettsteder, deriblant BBC, Financial Times, Euronews og The Telegraph, omtaler i dag saken som starta i Frankfurter Allgemeine.

Den tyske avisa publiserte i går en påstått lekkasje fra kretsen rundt Juncker, uten å oppgi noen kilde for opplysningene.

Etter middagen med May skal Juncker, som selv benkekter lekkasjene, ha delt betraktninger om Mays framtoning under møtet.

May skal ha virket utslitt, og «trygla etter hjelp fra EU», ifølge APs gjengivning av det som angivelig skal være Junckers ord.

«Alle kan se at statsministeren er prega av kampen med sitt eget parti. Under øynene har hun dype ringer. Hun ser ut som en som ikke får sove om natten», melder den tyske avisa videre, ifølge Financial Times.

Juncker: Sjokkert over påstandene

Juncker selv sier han er «sjokkert» over påstandene i den tysk avisa.

– Jeg er virkelig overraska, om ikke sjokkert, over det som er skrevet i den tyske pressen, sier han til BBC mandag ettermiddag.

– Ingenting er sant i det hele tatt. Jeg hadde en fortreffelig arbeidsmiddag med May, sier Juncker, og understreker at May «var i god form».

– Hun var ikke trøtt, hun kjempet, slik det er hennes plikt å gjøre. Så for meg var alt OK, sier han.

– Hun trygla ikke om hjelp?

– Nei, nei, det er ikke stilen til britiske statsministre, sier han.

EU-kommisjonen: «Vi har ikke tid til sladder»

Pressetalsmann i EU-kommisjonen, Margaritis Schinas, sier i en pressekonferanse at han i dag gjør et unntak fra deres praksis med å ikke kommentere lekkasjer.

– Juncker ville aldri brukt slike ord. Han ville aldri sagt noe slikt, sa han ifølge NTB.

EC President Juncker talsk with European Commission Chief spokesperson Schinas during a news conference after the presentation a White Paper on the Future of Europe in Brussels

Pressetalsmann i EU-kommisjonen, Margaritis Schinas, i samtale med EU

Foto: Yves Herman / Reuters

Også etter en middag mellom de to EU-toppene tidligere i år, kom en lignende sak ut i tysk media etter møtet. Den gang ble det påstått av Juncker skal ha omtalt May som «forvirra», ifølge The Telegraph.

Schinas mener EU-kommisjonen her utsettes for mennesker som er mest opptatt av å tjene sin egen agenda, eller som vil undergrave EUs forhandlingsposisjon.

– Vi ville satt pris på om disse menneskene lot oss være i fred. Vi har mye å gjøre, og vi har ikke tid til sladder, sa Schinas.

Beskylder Juncker-kontoret for å ha lekket med vilje

Flere EU-ansatte engasjerte seg i dag i saken. Mays tidligere stabssjef, Nick Timothy, beskylder Junckers stabssjef, Martin Selmayr, for å ha lekket opplysningene med vilje. Timothy mener lekkasjene er en påminnelse om at «noen i Brussel ikke vil ha noen avtale», eller en dårlig avtale.

Laster Twitter-innhold

Selmayr avviser å ha stått for lekkasjene og understreker at EU ikke er ute etter å straffe britene for Brexit.

Laster Twitter-innhold

Mandag ettermiddag uttaler Theresa May, ifølge Reuters, at hun er «ambisiøs og positiv» til landets framtid og til Brexit-forhandlingene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt