Hopp til innhold

EU-politikerne vil ikke ha Tyrkia inn i unionen nå

EU-parlamentet vil legge EU-forhandlingene med Tyrkia på is.

EU-GERMANY/SCHULZ

EU-parlamentets president Martin Schulz går sammen med EU-president Donald Tusk (tv) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til dagens møte i Brussel.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Det bestemte EU parlamentet i formiddag. Mange EU politikere er kritiske til hvordan Tyrkiske myndigheter har håndtert kuppet, med massearrestasjoner og fengsling av opposisjonelle.

Avgjørelsen blant EU-politkerne er ikke bindene, men de ber altså EU-kommisjonen om å ta de nødvendige steg for å legge de pågående EU-forhandlingene med Tyrkia på is.

Turkey EU

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser bort fra EU-politikernes avstemning torsdag.

Foto: Yasin Bulbul / Ap

President Recep Tayyip Erdogan forutså allerede onsdag at avstemningen ville gå i hans disfavør.

– Tyrkia kjemper for sin stabilitet og landets framtid vil ikke bli forstyrret av av europeiske politkere rekker opp hånda, sa Erdogan.

Kjøligere forhold mellom EU og Tyrkia

Selvom dagens avstemning i EU-parlamentet ikke får nioen umiddelbar virkning for EU-forhandlingene med Tyrkia, så er den et tegn på den voksende bekymring mange europeiske land har for den veien Tyrkia er i ferd med å gå.

125.000 offentlig ansatte har fått sparken, anklaget for å ha deltatt i kuppet i juli eller for å sympatisere med kuppmakerne.

Mange er også pågrepet, og en rekke medier som har rettet kritikk mot regjeringen, er stengt.

Som et alternativ til EU har Erdogan åpnet for at Tyrkia kan slutte seg til Shanghai-gruppen, en sentralasiatisk samarbeidsorganisasjon der både Russland og Kina er med.

SISTE NYTT

Siste nytt