EU-parlamentet anerkjenner Palestina

Med 498 stemmer mot 88 vedtok i dag EU-parlamentet å anerkjenne Palestina som stat, men bare «i prinsippet».

Palestina-avstemming i EU-parlamentet

498 stemmer for en ikke-bindende resolusjon for å anerkjenne Palestina i prinsippet.

Foto: Christian Lutz / Ap

111 av Europaparlamentets medlemmer valgte å avstå fra å stemme.

«EU-parlamentet støtter i prinsippet anerkjennelse av en palestinsk stat og en tostatsløsning og mener dette bør gå hånd i hånd med utviklingen i fredssamtalene», heter det i resolusjonen fra Unionens folkevalgte.

Ikke bindende

Parlamentets resolusjon er ikke bindende for medlemslandene. Resolusjonen er ment for å støtte opp om fredsprosessene i Midtøsten og framheve tostatsmodellen.

Flere på venstresiden i parlamentet tok til ordet for at EUs 28 medlemskap burde anerkjenne Palestina som stat uten forbehold, lik det Sverige gjorde i oktober.

I høst har også Frankrike, Storbritannia og Irland anerkjent Palestina med visse forbehold.

– Må skje gjennom fredssamtaler

Flere sentrum og konservative representanter mente en bindene vedtak må ta utgangspunkt i en fremforhandlet avtale mellom Israel og Palestina.

– Med denne avstemningen har EU-parlamentet tydelig gitt beskjed om at en uforbeholden anerkjennelse må skje gjennom fredssamtaler, sier den tyske konservative EU-politikeren Elmar Brok til nyhetsbyrået Reuters, men ikke alle var enig i den sammen koblingen.

– En europeisk anerkjennelse av Palestina er ikke et alternativ til tostatsløsningen eller fredssamtalene, men det ville vært en viktig stimulans til dem begge, sier Richard Howitt fra britiske Labour.

Selv om EU nå anerkjenner Palestina som stat, tar de et stort forbehold. De anerkjenner Palestina som stat «i prinsippet». Det var en noe utvannet resolusjon som til slutt ble stemt gjennom i dag.

Foreløpig har det ikke kommet noen reaksjoner verken fra Israel eller Palestina.

Det er varslet at de palestinske representantene i FN vil legge frem et resolusjonsforslag for Sikkerhetsrådet i kveld der de tar til orde for at Israel får to år på seg til å avslutte okkupasjonen av Vestbredden.

Det er også ventet at USA vil bruke vetoretten mot et slikt forslag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.