Hopp til innhold

EU: Sterke bevis mot det syriske regimet

EU mener de sitter på ny informasjon som gir dem sterke bevis på at Assad-regimet var ansvarlige for gassangrepet i Damaskus i august. Nå stiller også Tyskland seg bak USAs krav om en internasjonal reaksjon.

USAs utenriksminister John Kerry sammen med EUs Cathrine Ashton

USAs utenriksminister John Kerry var til stede på EUs utenriksministermøte i Vilnius. Her sammen med EUs Cathrine Ashton.

Foto: TOMAS LUKSYS / Afp

Australia, Canada, Frankrike, Italia, Japan, Saudi-Arabia, Spania, Storbritannia, Sør-Korea, Tyrkia og USA skrev fredag under på fellesuttalelsen de ble enige om under denne ukens G20-møte i St. Petersburg. I dag varslet Tyskland at de vil slutte seg til uttalelsen, som USA fronter.

En uttalelse som støtter amerikanernes innsats som forbyr bruk av kjemiske våpen, men som ikke nevner noe direkte om at landene støtter en militæraksjon.

Utenriksministrene er enige

I Vilnius er EUs utenriksministere samlet og der er, ifølge både den danske og svenske utenriksministeren, alle de 28 europeiske utenriksministrene enige om at det er brukt kjemiske våpen i Syria.

EU-landene påpeker at det skal reageres på angrepet, men de er ikke blitt enige om hvilken form reaksjonen skal ha. Uttalelsen innebærer også at man skal avvente en rapport fra FNs våpeninspektører før en eventuell reaksjon. En rapport som er ventet i løpet av 14 dager.

Ministrene som denne helga er samlet til et uformelt møte, har siden fredag jobbet for å bli enige om et felles standpunkt om Syria.

De skal også være enighet om at det er regimet som står bak angrepene med kjemiske våpen.

Må finne sammen

På den andre siden av Atlanterhavet oppfordrer USAs president Barack Obama nå både Republikanere og Demokrater å «finne sammen» før de stemmer for et angrep på Syria.

– Vi er De forente amerikanske stater og kan ikke lukke øyene for det som skjer i Syria, sa Obama i en radiotale i dag.

– Derfor ber jeg alle medlemmene i Kongressen, fra begge partier, om å stå sammen og opp for den verden vi ønsker å leve i. En type verden vi ønsker å gi videre til våre barn og framtidige generasjoner.

Ifølge Obama er det kun aktuelt å bruke begrensede militære styrker i Syria, og det er uaktuelt å bruke bakkestyrker.

– Dette kommer ikke til å bli et nytt Afghanistan eller Irak, sa Obama i radiotalen.

– Vårt angrep kommer til å være begrenset både i omfang og tid, og vil være spesielt tilpasset for å hindre at de syriske myndighetene skal kunne fortsette å bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

I løpet av 14 dager

I Senatet, hvor president Barack Obamas parti Demokratene har flertall, er det ventet en plenumsavstemning om militæraksjonen mot Syria neste uke.

Utenrikskomiteen i Senatet stemte for Syria-angrepet med knapt flertall tidligere denne uken, men kilder i Representantenes hus hevder at det så langt ikke er flertall for militæraksjonen der.

– Det er opp til president Obama å overbevise Kongressen og det amerikanske folket om at dette er det riktige å gjøre, skriver Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus Eric Cantor i et brev til sine partifeller, der han videre skriver at han forventer en heftig debatt og en avstemning om bruk av militær makt mot Syria i løpet av de neste to ukene.

Det er annonsert at Obama skal holde en tv-tale til nasjonen om Syria tirsdag, og har avlyst en planlagt reise neste uke for å være i Washington og jobbe med Syria-saken.

En undersøkelse gjort av Washington Post viser at 224 av de 433 medlemmene i Representantenes hus er imot et angrep, mens 24 er for. 184 har dermed ikke bestemt seg ennå.

SISTE NYTT

Siste nytt