EU med ultimatum til Tyrkia

EU-kommisjonen setter kniven på Tyrkias strupe: Åpne havnene for kypriotiske skip, eller glem medlemskapssamtalene.

EUs kommissær for utvidelse, Olly Rehn
Foto: GERARD CERLES / AFP

Alle Tyrkias havner må åpnes for farttøyer fra Kypros innen midten av desember. Hvis ikke det skjer, vil det få konsekvenser for medlemsdrøftingene mellom EU og Tyrkia, varsler EU.

I en rapport lagt fram i dag er kommisjonen meget kritisk til det den mener er Tyrkias manglende vilje til å oppfylle betingelsene EU har satt for medlemskap. 

- Tyrkia vil innfri

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul sier i en kommentar til den kritiske EU-rapporten at hans land er fast bestemt på å innfri alle kravene EU stiller til medlemskap.

- Vi ønsker å gjøre det helt klart at Tyrkia vil bli mer og mer demokratisk, og oppfylle alle kriteriene som EU har satt for tyrkisk medlemskap, sa Abdullah Gul under et besøk i Roma i dag. 

Fransk krav

Frankrike gikk rett etter at EU-rapporten ble lagt fram, ut med krav om at tidsplanen for tyrkisk EU-medlemskap blir revidert. Franskmennene har vært meget skeptiske til Tyrkias eventuelle EU-inntreden.

Samtidig sier EU-kommisjonen i dag at EU ikke kan ta opp flere medlemmer så lenge konflikten rundt den nye grunnloven til unionen er uløst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt