Hopp til innhold

Svenskene jubler over snusseier

På selveste midtsommeraften avgjorde EU at Sverige får fortsette å selge «ekte» snus.

EU til kamp mot svensk snus

TRUET: EU ville overta makten over innholdet i Sveriges svar på det svarte gullet. Svenskene holdt pusten når saken skulle opp til diskusjon i EU på samme dag som en annen stolt, svensk tradisjon: Midtsommeraften.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Fredag bestemte EUs sosialministre at Sverige får fortsette å produsere snus i sin nåværende form.

Landet er det eneste landet i EU som har lov til å selge snus, og lenge fryktet svenskene at europasamarbeidet skulle koste dem den elskede runde boksen slik de har kjent den siden 1800-tallet.

Men fredag ettermiddag ble det klart at et flertall av EU-landene godtar et svensk snuskompromiss, mens Polen, Romania, Bulgaria og Tsjekkia er imot, ifølge SVT.

Det betyr at snusen trolig blir fredet nok en gang.

– Dette er en avgjørende dag. Ingenting er klart foreløpig, og forhandlingene i dag blir avgjørende for resultatet, sa barne- og eldreminister i Sverige, Maria Larsson til den svenske avisen Dagens nyheter i forkant av møtet fredag.

Larsson deltar i forhandlingene på den svenske regjeringenes vegne.

– Jeg er veldig glad, sier Larsson til det svenskenyhetsbyrået TT etter snusseieren.

– Vi har faktisk vunnet retten til å bestemme over innhold, produktregulering, ingredienser, karakteristiske smaker og natriumkarbonat, jubler hun.

Avgjørende

Bakgrunnen for tobakksmøtet fredag er et ønske fra EU om å stramme inn på tobakkslovgivningen i flere land.

For snusens del gjelder dette forslag om å forby natriumkarbonat eller stoffet E500 i snus. Stoffet er avgjørende for at snusen tas lett opp i blodet når man putter den i munnen.

«Snus uten natriumkarbonat blir som å drikke koffeinfri kaffe», skriver det finske nyhetsbyrået YLE.

– En sikker død

Sveriges taktikk har vært å fristille snusen fra resten av tobakksverden. Landet argumenterer med at ettersom snus kun er et svensk fenomen, bør Sverige selv få avgjøre prisens skjebne.

Allerede da landet ble med i EU i 1995 fikk Sverige et permanent unntak for snusforbudet i resten av Europa. Norge har en tilsvarende avtale gjennom EØS-avtalen.

Slaget fredag sto om hvorvidt EU skal få bestemme smaks- og aromatilsetningene, og dermed får makt til å ødelegge den tradisjonelle svenske snusen.

Snusgiganten Swedish Match har kjempet en lang kamp for å forhindre at dette skjer.

De hevder at forbud mot natriumkarbonat er snusens sikre død.

– Det er en forutsetning for å beholde fuktigheten i snusen. En tørr pute vil ingen ha under leppa, sier Johan Wredberg i Swedish Match til Aftonbladet.

Vil forby mentol

EU-utvalget vil også forby mentolsigaretter, og andre typer sigaretter som får røyking til å fremstå som attraktivt og moteriktig.

Mentolsigaretter er veldig populære i Finland, og regnes som inngangsporten til røyking for mange, ifølge YLE.

EU vil også øke størrelsen på advarslene på sigarettpakkene.

Det er EU-parlamentet og de respektive EU-landenes regjeringer som har siste ord om de nye tobakksretningslinjene.

Norske ungdommer snuser

Tidligere denne våren viste en ny rapport fra Helsedirektoratet at snusing har overtatt for røyking blant unge i Norge. Så mange som hver femte unge i alderen 16-24 år snuser, viser rapporten som kom ut i mai.

Mens 19 prosent i denne aldersgruppen bruker snus hver dag, røyker 10 prosent enten daglig eller av og til.