NRK Meny
Normal

Frankrike og Storbritannia vil sende våpen til Syria

Frankrike og Storbritannia er forberedt på å sende våpen til opprørerne i Syria, ifølge franske myndigheter.

FNs Sikkerhetsråd

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (t.h.) og han britiske kollega, William Hague, vil nå sende våpen til de syriske opprørene.

Foto: STEPHEN CHERNIN / Afp

De to landene vil på det neste EU-møtet, be at om forbudet mot våpensalg til Syria blir framskyndet, opplyser Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Suverene stater

Han sier Frankrike og Storbritannia er forberedt på å væpne opprørerne selv om ikke EU-landene enstemmig vedtar å heve våpenembargoen.

– Vi må handle raskt, og vi vil sammen med britene be om at møtet blir fremskyndet, sier Fabius ifølge nyhetsbyrået AFP i dag.

Også britenes konservative statsminister David Cameron uttalt i går at britene vil vurdere å ignorere EUs våpen embargo og bevæpne opprørene.

EU lettet i forrige måned på sin våpenblokade og tillot «ikke dødelig» utstyr og trening. Tidligere i mars ble det klart at USA ikke kommer til å sende våpen til opprørene i den nå to år lange konflikten som har krevd mer enn 70.000 menneske liv.

Arabiske liga vil sende våpen

Den arabiske liga har allerede gitt sine medlemsland beskjed om at de kan forsyne opprørerne med våpen. Ifølge avisa The Guardian har opprørerne fått opplæring både av amerikanske, franske og britiske instruktører.

Regjeringen i Russland framholder på sin side at våpenleveranser til geriljagrupper i Syria vil være i strid med folkeretten.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er også bekymret for at våpnene skal havne på feil hender. Onsdag minnet han om at en av de viktigste opprørsgruppene i Syria, Nusra-fronten, har bånd til Al Qaida.

Mens arabiske og enkelte europeiske land har åpnet for å væpne syriske regimemotstandere, er Russland blitt skarpt kritisert for å selge våpen til president Bashar al-Assad og hans styrker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt