NRK Meny
Normal

EU-kritikk av Russland

De russiske tiltakene mot georgiere i Russland bekymrer EU dypt.

Benita Ferrero-Waldner refset Russland
Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

På EUs utenriksministermøte i Luxembourg tirsdag kalte EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner forfølgelsen og deportasjonene av georgiere i Russland for ekstremt bekymringsfulle.

Hun ba også Russland om å heve de økonomiske sanksjonene og åpne grensene til Georgia.

 Men samtidig ba hun georgiske myndigheter om å la være å foreta seg noe som kan skjerpe konflikten med Russland ytterligere.

Ferrero-Waldner sa at begge parter må dempe ordbruken.

Samtidig benektet hun overfor journalister at EU demper sin kritikk av Russland fordi EU er så avhengig av den russiske energitilførselen, og fordi EU-lederne mottar Russlands president Vladimir Putin som gjest under et toppmøte i Finland fredag.

EU-landenes utenriksministere sluttet seg tirsdag til EU-kommisjonens tidligere anbefaling om at Romania og Bulgaria får tre inn i Unionen ved årsskiftet.

EUs ministerråd gir de to landene honnør for det reformarbeidet som er gjennomført, men understreker samtidig at reformene må fortsette.

Kritisk til Iran

EU kommer også til å støtte begrensede sanksjoner mot Iran på grunn av landets omstridte atomprogram.

– Sikkerhetsrådet bør vedta gradvis og midlertidige sanksjoner som står i forhold til Irans handlinger, sier Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy.

– Irans vedvarende program for anrikingsarbeid har ikke gitt EU andre muligheter enn å støtte vedtak om slike tiltak, heter det i en uttalelse fra EUs utenriksministere tirsdag.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier kaller EU-uttalelsen et første skritt mot sanksjoner, men understreker at døren fremdeles er åpen for forhandlinger med Iran.

Fordømmer Nord-Korea

EU-landene fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning på det sterkeste og krever at landet ikke gjennomfører nye tester.

Nord-Koreas prøvesprengning er en trussel mot stabiliteten i regionen og mot internasjonal fred og sikkerhet, heter det.

Også her EU-landene slutter opp om sanksjonene som FNs sikkerhetsråd vedtok i helgen, og vil sørge for at de blir iverksatt umiddelbart.

EU oppfordrer Nord-Korea på det sterkeste til å vende tilbake til de såkalte sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomprogrammet, og krever at landet ikke gjennomfører noen nye prøvesprengninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt