EU krev at romfolk får bli

Europaparlamentet fordømmer Frankrike og krev at dei stansar utsendinga av romfolk straks.

Europaparlamentet fordømmer Frankrike

Fleirtalet i Europaparlamentet fordømmer Frankrike for måten dei behandlar romfolk.

Foto: JOHANNA LEGUERRE / Afp

Parlamentet uttrykkjer djup bekymring over måten Frankrike og andre meldemsland behandlar romfolk og omstreifarar. Fleire enn 8.000 romfolk er utviste frå Frankrike og sendt til Romania og Bulgaria sidan januar.

President i Frankrike Nicolas Sarkozy starta aksjonane mot romfolk og leirane deira som eit ledd i kampen mot kriminalitet i landet. Tysdag var denne behandlinga oppe til diskusjon i Europaparlamentet.

I dag vart ein resolusjon som fordømmer Frankrike vedteken med 337 stemmer mot 245.

Les: Sigøynere i Frankrike blir utvist

– Dette er statsrasisme

Romfolk på flyttefot

Romfolk måtte forlate Frankrike då president Nicolas Sarkozy ville rydde opp i kriminalitetetn.

Foto: Vadim Ghirda / Ap
Demonstrasjon mot fremmedfrykt i Frankrike

Motstandarar i Frankrike kallar utkastinga for statsrasisme.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

Saka har fått stor merksemd i EU og har starta ein hissig debatt om kor fritt det skal vere å forflytte seg over grensene og om grunnleggande menneskerettar i EU-land.

Utanriksminister i Frankrike Bernard Kouchner seier han vurderte å gå av på grunn av Sarkozy sin utsendingskampanje.

Les: Kouchner vurderte å gå av

Motstandarane kallar dette framand­fiendtleg politikk og statsrasisme.

Les også:

Dårlege levekår for romfolk

Ifølgje Europaparlamentet lev ein stor del av romfolket i dårlege kår både i bystrok og på landsbygda, og dei peikar på at mange er diskriminerte, utsette for vald, arbeidsløyse, fattigdom og dårleg helse.

– Romfolk som bur i EU-land er EU-borgarar. Dei har same rettane i EU-lovene som andre EU-borgarar, meiner Europaparlamentet.

Alle har rett til opphald i 3 månader med eit gyldig pass eller identitetskort.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt