EU innfører nye Russland-sanksjoner mot olje og gass-selskaper

EU innfører senere mandag nye sanksjoner mot Russland på tross av våpenhvileavtalen i Ukraina, opplyser EU-kommisjonen. De vil ramme olje og gass-sektoren, mener EU-kilder.

Vladimir Putin på pressekonferanse etter møte med EU

EU innfører nå nye sanksjoner mot Russland og president Vladimir Putin.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Sanksjonene blir iverksatt av medlemslandene senere i dag, fortalte talskvinne Pia Ahrenkilde-Hansen hos EU-kommisjonen, pressen i Brussel i dag.

Håpet på våpenhvile

I går sa EU-president Herman van Rompuy at de nye økonomiske-sanksjonene ville bli stanset hvis våpenhvilen mellom Russland og Ukraina holdt.

Det gjorde den ikke, og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev svarte i dag tidlig at det kan bli aktuelt å stanse vestlige flyvninger over Russland dersom EU går videre med planene om nye sanksjoner mot landet.

Det var på fredag at EU-landene ble enige om å innføre nye økonomiske sanksjoner mot Russland, med forbehold om at de kunne utsetter hvis våpenhvilen skulle vise seg å holde.

Det gjorde EU-lederne til tross for at sterke nasjoner som USA og Storbritannia ønsket å gjennomføre dem uansett.

Både USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron understreket imidlertid før helgen at sanksjonene kan oppheves igjen hvis Russland tydelig viset at landet ønsker å løse krisen i Ukraina.

Kan ramme olje og gass

Det er foreløpig ikke kjent hvem som blir rammet, men oljegiganten Rosneft er et av selskapene som trolig blir rammet av de nye sanksjonene, ifølge EU-kilder.

Det blir trolig også to av Gazproms datterselskaper, men selve gasselskapet blir mest sannsynlig skånet. En rekke EU-land er bekymret for at Russland kan svare på sanksjonene med å trappe ned gasseksporten til Europa i vinter.

Russland var EUs største leverandør av naturgass i fjor, mens Norge lå på andre plass. Norge kan øke eksporten om nødvendig, men ikke nok til å erstatte den russiske gassen hvis Putin skrur igjen krana og stanser store deler av leveransene.

SISTE NYTT

Siste nytt