Hopp til innhold

Mer genmodifisert mat inn i EU

19 nye genmanipulerte produkter kan havne i norske butikkhyller. EU har satt sitt godkjentstempel på de omstridte varene.

En rådgiver holder rundt en genmodifisert maiskolbe

På matmesser i USA er det nå en sjarmoffensiv fra selskaper som står bak genmodifisert mat. De ønsker å endre bildet som er skapt av utskjelte GMO-produkter. Dette bildet er tatt i Austin, Texas i mars i år.

Foto: Erich Schlegel / Ap

De nye GMO-varene er varianter av mais, soya, rapsolje og bomull. Multinasjonale selskaper som Monsanto og DuPont, og tyske Bayer og BASF står bak.

De 19 produkter kan brukes i menneskemat og dyrefor. Tillatelsen gjelder import, ikke dyrking.

Også to typer genmodifiserte nellik, ment å selges som avskårede blomster, får innpass i det europeiske markedet.

Aktivister med plakater som hevder Monsanto gjør dem syke og kvalme

Såkornprodusenten Monsanto er omstridt og møtes ofte med protester. Her er aktivister utenfor selskapets hovedkvarter i Missouri 30. januar 2015.

Foto: KATE MUNSCH / Reuters

Fra før har EU-kommisjonen godkjent 58 genmodifiserte produkter. Medlemsstatene skal selv få bestemme om de ønsker å importere varene.

Også til Norge

Det EU godkjenner blir automatisk godkjent her i landet, men ifølge regjeringen er ingen genmodifiserte produkter godkjent som matvarer. Regjeringen fører en restriktiv politikk, står det på Helse- og omsorgsdepartementets nettside. Det er strenge krav til godkjenning og merking, men foreløpig er det ikke vedtatt forbud mot noen av produktene.

Handelsavtale åpner for mer

USA og EU prøver å få forhandlingene om en frihandelsavtale, kjent som TTIP, i havn innen ett år. Et av de vanskeligste punktene er matsikkerhet og standardisering.

Franziska Achterberg

Franziska Achterberg i Greenpeace mener EU bommer når de åpner for GMO-mat fra multinasjonale selskaper.

Foto: Greenpeace

Miljøbevegelsen Greenpeace mener de nye autorisasjonene viser at EU-kommisjonen «tilpasser seg USA og såkorngiganten Monsanto» framfor egne innbyggere.

– I dag har EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker åpen flomportene til en ny bølge genmodifiserte avlinger bare for å tilfredsstille mektige bioteknologiselskaper og TTIP-forhandlerne, sier Greenpeaces leder for matpolitikk, Franziska Achterberg, til nyhetsbyrået AFP.

Omstridte produkter

Genmanipulerte avlinger dyrkes i stor skala på den amerikanske kontinentet og i Asia. Blant egenskapene er at GMO-avlingene er beskyttet mot pest og overlever ugressmiddel.

Kritikere er bekymret for hva genmodifiserte korn gjør med miljøet. Andre frykter for helse- og matsikkerhet.

– Produksjonen er ikke bærekraftig, skriver Senterpartiet og Naturvernforbundet i en «Ytring». Flere norske forskere mener landbruket tjener på genmodifisering.

Det er ikke dukket opp rapporter om helsefare for mennesker etter 17 år med genmanipulerte matprodukter.

Produsentene hevder det er trygt, men kritikere ønsker mer åpenhet rundt forskningen før de trekker en endelig konklusjon.

Kø for innpass i Europa

EU-kommisjonens godkjenning blir gitt for en tiårsperiode. Produkter som allerede står på lista er blitt forlenget.

39 genmodifiserte produkter står fortsatt i kø for å bli godkjent eller avvist av EU-kommisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt