EU frykter flyktningbølge fra Irak

EU forbereder seg nå på å ta imot flyktninger fra Irak etter at kampene nord og nordvest i landet.

Irakiske flyktninger

Flyktninger satte mandag opp telt som var delt ut fra FNs høykommissær før flyktninger (UNHCR) i Aski Kalak, rundt 40 kilometer vest for Erbil i de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Irak.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

Cecilia Malmström

EUs asyl- og migrasjonskommissær, svenske Cecilia Malmström.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Flyktninger i Erbil

Søndag var det lange køer utenfor Iraqi Airways kontor i Erbil av flyktninger fra Mosul som prøver å forlate landet.

Foto: SAFIN HAMED / AFP
– Vi kommer med stor sannsynlighet til å se en flere mennesker som søker asyl, først og fremst i nærområdet, men også i Europa, sier EUs asyl- og migrasjonskommissær, svenske Cecilia Malmström, til SR.

Som ansvarlig for flyktningpolitikken i EU har Malmström satt i gang en beredskap for å være forberedt på en strøm av asylsøkere fra Irak.

– Vi prøver å ha en beredskap for dette. Vi følger nøye med på hva som hender ved grensene rundt omkring og ser på hvordan vi kan hjelpe og støtte de landene som kommer til å rammes først, sier hun.

Hundretusener på flukt

Etter at Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) i forrige uke inntok store områder i Nord- og Nordvest-Irak er hundretusener av mennesker drevet på flukt.

Bare fra storbyen Mosul er det anslått at en halv million mennesker har flyktet i løpet av den siste uken.

ISIL har brukt frykt som våpen under offensiven, blant annet ved offentliggjøre bilder av massehenrettelser. Det har ført til at enda flere nå prøver å komme seg bort fra de ISIL-kontrollerte områdene.

Mennesker er på flukt og de fleste av dem frykter fra kampene, sier talskvinnene Christiane Berthiaume for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

FNs høykommissær for flyktninger rapporter om at mange av flyktningene kommer frem til leirene deres med lite annet enn de klærne de har på seg.

– Usikkerheten sprer seg nå over hele Irak og vi ser for oss en langvarig humanitær krise, sier IOMs krisekoordinator i Bagdad, Mandie Alexander.

Cecilia Malmström vil ikke anslå noen tall om hvor mange av de nye flyktningene som kan komme til å søke seg til Europa; om det dreier seg om tusenvis eller titusenvis av mennesker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktningeleir i Irak

På få dager har det vokst opp en leir med rekker av telt i Aski Kalak, vest for Erbil.

Foto: ARIM SAHIB / AFP

Debatt om innvandring

EU er midt inne i en større debatt rundt flyktning- og asylspørsmål, blant annet med bakgrunn i strømmen av båtflyktninger til Italia.

Cecilia Malmström sier at en bølge av nye asylsøkere kan gjøre det vanskeligere å finne en felleseuropeisk løsning på flyktningproblemene.

– Får vi en stor flyktningkatastrofe fra Irak er det klart at det ikke gjør saken enklere, ikke minst med tanke på det politiske klimaet vi har nå etter valget til Europaparlamentet, sier Malmström.

Under valget til Europaparlamentet i slutten av mai hadde innvandringsskeptiske partier en kraftig fremgang i flere land, og ble blant annet største parti både i Frankrike og Storbritannia.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt