Bakgrunnen er frykt for den dødelige varianten av fugleinfluensa, H5N1.
Slottet Ducale - hovedkvarteret til European Food Safety Authority (EFSA) i Parma i Italia (Scanpix /AFP)
– Vi har ennå ikke noe bevis for at viruset kan smitte gjennom mat. Men vi kan ikke utelukke det heller.
Hvis du ikke spiser rå egg og alltid koker kjøttet ordentlig, burde det ikke være noen fare, sier EFSAs administrerende direktør, Herman Koeter, til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitungs nettutgave.
En kilde i EFSA opplyser overfor nyhetsbyrået Reuters at advarselen vil bli utstedt onsdag, melder NTB.
- Norske egg ufarlige
Leder Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt ser ingen grunn til å advare mot å spise norske egg og norskprodusert kjøtt av fjærfe.
Mattilsynet i Norge diskuterte onsdag formiddag hvordan de skal forholde seg til advarselen fra EU, og Kringlebotn synes advarselen fra EU er overdrevet i forhold til Norge.
– Dette kan være aktuelt i EU-land, men de har langt større problemer både med egg og hvitt kjøtt enn det vi har i Norge, sier hun.
– Vi har i mange år advart nordmenn mot å spise rå egg og dårlig stekt kjøtt i utlandet, legger hun til.
Hun ser ingen fare i at vi fortsetter å spise rå eggeplommer fra norske egg. Samtidig viser hun til at salmonellafrykten i utlandet har ført til mindre bruk av rå egg.
– Egg må varmebehandles med over 66 grader for å unngå salmonella. Hvis vi for eksempel lager omelett som er bløt inne, vil den ikke ha nådd denne temperaturen. Det samme med bløtkokte egg. I Norge er ikke dette noe problem, men i EU-land vil vi ofte se at omeletten er langt hardere stekt, og det er sjelden du får bløtkokt egg i disse landene, sier Kringlebotn.