Hopp til innhold

EU forbyr oljeimport fra Iran

EU-landene er enige om nye sanksjoner mot Irans sentralbank og et forbud mot import av iransk råolje.

Alain Juppe, Carl Bildt og Vesna Pusic

EUs utenriksministere var samlet i Brussel for å diskutere nye sanksjoner mot Iran. Her er Sveriges utenriksminister Carl Bildt sammen med sin franske kollega Alain Juppe, og kroatiske Vesna Pusic.

Foto: Virginia Mayo / Ap

EUs utenriksministere er samlet i Brussel for å diskutere nye sanksjoner mot Iran, etter nye trusler og tegn på at landet forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Torsdag ble det kjent at EU innfører sanksjoner mot Irans sentralbank, der hensikten er å å fryse alle midler som potensielt kan brukes i utviklingen og finansieringen av atomprogrammet.

Nå er EU-landene også enige om å forby alle nye oljekontrakter med Iran, og et importforbud vil trolig være på plass fra 1. juli.

EU-landene importerte over 600.000 fat iransk olje daglig i fjor, og i Hellas sto iransk olje for over 30 prosent av oljeimporten. Hellas, Spania og Italia har derfor bedt om tid til å finne nye handelspartnere.

Les: EU enige om Iran-sanksjoner

Vil presse Iran tilbake til forhandlingsbordet

Catherine Ashton

Catherine Ashton.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

EU og USA forsøker nå å overtale asiatiske land til å redusere importen av iransk olje, og vil også ha forbud mot salg av gull, diamanter og edle metaller til Iran.

De nye sanksjonene er de tøffeste hittil, og EU har allerede frosset midlene til 433 selskaper og 113 personer som har drevet handel med Iran.

Les også: Etterforsker norsk handel med Iran

EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier døra fortsatt er åpen dersom Iran vil inngå forhandlinger, men EU skal fortsatt ikke ha fått svar på invitasjonen.

– Jeg vil understreke at disse sanksjonene ikke er endelige. Målet er å presse Iran til å komme tilbake til forhandlingsbordet, og vurdere våre forslag eller komme med egne ideer, sier Ashton.

USS Abraham Lincoln

«USS Abraham Lincoln» var et av skipene som seilte gjennom Hormuzstredet.

Foto: HANDOUT / Reuters

IAEA drar til Iran

Iran har truet med å stenge Hormuzstredet i Persiabukta for å ramme den omfattende oljetransporten som går gjennom farvannet, og søndag seilte flere vestlige marinefartøyer gjennom stredet.

Les: Vestlige krigsskip gjennom Hormuzstredet
Les: Iran planlegger ny militærøvelse i Hormuzstredet

I dag truet Iran igjen med å stenge stredet, og samtidig kunngjorde Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at de skal besøke Iran fra 29. til 31. januar, for å «løse alle uavklarte og viktige problemstillinger».

– Byråets delegasjon drar til Iran med en konstruktiv innstilling, og vi stoler på at Iran vil samarbeide med oss på samme måte, sier direktør Yukiya Amano.

I november publiserte IAEA en rapport som antydet at Iran hadde startet arbeidet med å produsere et atomvåpen, men iranske myndigheter fastholder at atomprogrammet kun skal brukes til å fremstille energi.

Les: – Iransk atomanlegg snart klart
Les: Omfattende sanksjoner mot Iran

Iranske atomsentrifuger ved anlegget Natanz

Mahmoud Ahmadinejad på besøk ved atomanlegget Natanz.

Foto: HO / AFP

Holder døra på gløtt

Storbritannia mener sanksjonene er et viktig signal til myndighetene i Iran.

– Dette er en viktig beslutning. Det er en betydelig styrking av sanksjonene mot Iran, sier den britiske utenriksministeren William Hague.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle mener også avgjørelsen er ekstremt viktig.

– Dette handler ikke om regionens sikkerhet. Det handler om verdens sikkerhet, sier han.

Israel skryter også av EUs avgjørelse.

– Dette er et skritt i riktig retning. Det er umulig å si hva disse sanksjonene vil føre til, men det er nødvendig med kraftig og hurtig press på Iran, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han fortsatt har et sterkt håp om å gjenoppta samtalene med Iran.

SISTE NYTT

Siste nytt