NRK Meny
Normal

EU enige om investeringsfond på rekordtid

EUs stats- og regjeringssjefer ble på rekordtid enige om et felles investeringsfond som skal gi den europeiske økonomien – som fortsatt sliter – en dytt fremover.

Pressekonferanse etter EU-møte 18. desember 2014

EUs ledere Jean-Claude Juncker og Donald Tusk holder pressekonferanse sammen med Italias statsminister Matteo Renzi under EU-toppmøtet som ble rekordkort.

Foto: JOHN THYS / Afp

EUs nye administrative lederskap, EU-kommisjonens nye sjef Jean-Claude Juncker og leder for Det europeiske råd, Donald Tusk, den tidligere polske statsministeren, har lovet en mer effektiv ledelse. Det gav seg utslag i at det planlagte todagersmøtet ble avsluttet ved midnatt torsdag i stedet for fredag ettermiddag.

Da hadde de 28 EU-lederne rukket å bli enig om et nytt europeisk investeringsfond.

Målet er at fondet skal ha 315 milliarder euro til investeringer i perioden 2015–2017. I bunn skal det ligge 5 milliarder euro fra Den europeiske investeringsbanken og 16 milliarder euro i garantier fra EU, mens medlemsland og profesjonelle investorer etter planen skal bidra med resten. Ingen EU-land utelukket å bidra med midler, men heller ingen lovet overføringer på direkten.

Håpet er at fondet skal bidra til å skape 1 million nye og sårt tiltrengte arbeidsplasser i Europa. EU-kommisjonen har lagt frem en liste over 2000 tenkbare prosjekter som kan være aktuelle for investering fra det nye fondet. Mange av dem er utbygginger innenfor samferdsel og miljøvennlig kraftutbygging.

Analytikere på sin side frykter at fondet tilføres lite «friske» penger, at de ikke-statlige investeringene ikke vil bli store nok og at fondet dermed får verken «musklene» eller effekten det er tenkt å ha.

Den økonomiske veksten er fortsatt svært lav i Europa, i flere land er det nærmest stagnasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt