Hopp til innhold

EU: – Ingen sammenheng mellom å drikke vann og unngå dehydrering

EU forbyr nå produsenter av drikkvann å reklamere med at det kan forebygge dehydrering.

Vannflaske

SLUKKER IKKE TØRSTEN? Å drikke vann er ikke nødvendigvis løsningen på å unngå dehydrering, ifølge EU.

Foto: Nejad, Arash A. / Aftenposten

Etter tre års undersøkelser, har EU-byråkratene nå konkludert: Drikkevannprodusenter må snarest fjerne alle lovnader om at drikkevann kan forebygge dehydrering. Det fins nemlig ingen bevis for at dette stemmer, ifølge EU.

Produsenter som velger å omgå det nye regelverket, kan risikere fengselsstraff, skriver The Telegraph.

Omstridt

Saken har vært behandlet på flere nivåer. De tyske professorene Andreas Hahn og Moritz Hagenmeye, som rådgir matprodusenter om merking av varene, foreslo å merke drikkevannflasker med det som skulle vise seg å bli en omstridt påstand.

I februar nektet European Food Standards Authority (EFSA) å etterkomme dette. Under et møte i Parma, Italia, konkluderte 21 forskerere med at redusert vannmengde i kroppen var et symptom på dehydrering, men at det ikke er noen automatikk i at noen slurker vann kan bøte på dette.

At Brussel-byråkratene velger å bruke krefter på dette, samtidig som Europa og EU rystes av økonomisk krise, får politikere til å riste på hodet.

Banan-forbud i 2008

– Euroen brenner, EU faller fra hverandre, og likevel, her er de: Godt betalte EU-byråkrater som er bekymret for de åpenbare kvalitetene til vann og vil nekte oss å si det som utvilsomt er sant, sier Roger Helmer, som representerer de konservative i Europaparlamentet.

Flere nasjonale helsemyndigheter har på sin side slått fast at vann hjelper mot dehydrering. I Stobritannia anbefaler National Health Service alle borgere å få i seg minst 1,2 liter hver dag.

Det er ikke første gangen EU erter på seg både politikere, fagfolk og forbrukere med mat- og drikkedirektiver. I 2008 ble regler som forbød bøyde bananer og agurker droppet etter internasjonal latterliggjøring.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.