Etterretningskilder: Nord-Korea har økt kjernefysisk produksjon på flere hemmelige anlegg

Flere kilder i amerikansk etterretningstjeneste sier til NBC News at Nord-Korea har økt produksjonen av brensel til kjernefysiske våpen på flere hemmelige anlegg de siste månedene.

Satelittbilder

SATELLITTBILDER: Satellittbilder fra februar 2018 av atomforskningssenteret i Yongbyon.

Foto: AP

Etterretningskildene, som skal være flere enn ti personer, sier videre at Kim Jong-un forsøker å skjule produksjonen siden han vil fortsette dialogen med Trump-administrasjonen, skriver det amerikanske mediehuset.

Trump og Kim

HISTORISK MØTE: 12. juni møttes Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore.

Foto: Handout . / Reuters

Regimet posisjonerer seg for å få alle fordelene de kan fra den amerikanske presidenten, samtidig som de klamrer seg til atomvåpnene, som de mener er avgjørende for å overleve, ifølge de anonyme etterretningskildene.

Under det historiske møtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump 12. juni, signerte begge lederne en erklæring der Kim forpliktet seg til å arbeide for full atomnedrustning av Koreahalvøya.

CIA har ifølge NBC ikke ønsket å kommentere saken, og det amerikanske utenriksdepartementet sier de ikke kan bekrefte opplysningene og at de ikke kommenterer på etterretningssaker. Heller ikke Det hvite hus har ønsket å uttale seg.

Medier: Bilder viser aktivitet

Tidligere denne uka meldte flere utenlandske medier, blant annet CNN, om at nye satellittbilder tatt 21. juni, viser at landet har forbedret infrastrukturen ved atomforskningssenteret i Yongbyon.

Yongbyon Nuclear Center

2002: Satellittbilde tatt i 2002 av Yongbyon.

Foto: AP

Senteret brukes til å produsere fissilt materiale, som blir brukt som brensel i atomreaktorer, ifølge en analyse publisert av 38 North, som er en organisasjon som følger Nord-Korea tett.

Satellittbildene viser blant annet endringer i senterets atomreaktor.

– Ingen endring er faktisk et ganske sannsynlig utfall. Dette er en fortsatt aktivt anlegg som produserer plutonium for Nord-Korea, sier Jeffrey Lewis som er professor ved Middlebury institute of International Studies.

Pompeo: – Nord-Korea fremdeles en atomtrussel

Etter toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un hevdet Trump at Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel.

Laster Twitter-innhold

Onsdag avviste USAs utenriksminister Mike Pompeo dette, og sa at Nord-Korea fremdeles utgjør en atomtrussel.

Mike Pompeo

TIL NORD-KOREA: Ifølge The Financial Times reiser USAs utenriksminister Mike Pompeo til Nord-Korea i neste uke.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

– Jeg er sikker på at det han (Trump red.anm.) mente å si var at vi har minsket trusselen, sa Pompeo.

Torsdag meldte Financial Times at den amerikanske utenriksministeren drar til Pyongyang i neste uke, for å følge opp samtalene 12. juni og avtalen mellom de to landene.

I avtalen heter det at Nord-Korea «forplikter seg til å arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya», men det står ingenting om når og hvordan landet skal gi fra seg atomvåpnene sine.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt