NRK Meny
Normal

Etterlyser «eksepsjonelle» smykker fra tidenes ran i Frankrike

I et siste forsøk på å få tak i utbyttet, har forsikringsselskapet Lloyd's of London frigitt bilder av diamantsmykkene som ble stjålet fra et hotell i Cannes for snart to uker siden.

Politiet står fortsatt på bar bakke etter det som har vist seg å være historiens største diamantran i Frankrike, og det er nå utlovet en dusør på en million euro for opplysninger som kan føre til at smykkene kommer til rette igjen.

Samtidig har forsikringsselskapet Lloyd's of London sendt ut bilder av flere av smykkene som ble stjålet, i håp om at det kan hjelpe.

Til sammen er hele 72 smykker borte, og 34 av dem regnes som «eksepsjonelle». Totalverdien skal være 102 millioner euro, litt over 800 millioner kroner.

Blant smykkene som er forsvunnet er to diamantbelagte ringer, en diamantbrosje og flere kjeder med hvite diamanter og smaragder, skriver Telegraph.

– Kan forsvinne for alltid

Diamantutstilling i Cannes

Smykkene skulle stilles ut på Carlton Hotel i Cannes.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Vi må få smykkene tilbake først, og fastslå verdien av dem. Deretter, så fort politiet er overbevist om at vi ikke er i ferd med å betale ut dusøren til ranerne, kan vi arrangere betalingen, sier John Shaw ved partnerfirmaet SW Associates i Paris.

SW Associates brukte samme strategi i 2008, da diamantbutikken Harry Winston ble ranet i Paris. Den gangen kom over halvparten av ransutbyttet til rette.

Man har imidlertid dårlig tid dersom man vil ha tilbake diamantene slik de så ut før de ble stjålet, sier den britiske diamanteksperten Vashi Dominguez til Telegraph.

– Du har to til tre dager på å spore opp diamantene før de forsvinner for alltid. De kommer ganske fort til å bli kuttet, slipt og gjort om til noe annet. Det er enkelt å få til dersom tyvene har de riktige forbindelsene, sier Dominguez.

Undersøker «Rosa Panter»-kobling

Samlingen tilhører det israelske milliardæren Lev Leviev, og skulle stilles ut på Carlton Hotel i Cannes i august, under navnet «Extraordinary Diamonds».

Politiet i Cannes ble imidlertid ikke informert om utstillingen, og søndag formiddag for snart to uker siden kunne en væpnet mann spasere rett inn på hotellet og ta med seg diamantbelagte klokker, kjeder og øreringer for 800 millioner kroner i en koffert.

Ranet skal ha vært over på rundt et minutt, og gjerningsmannen forsvant til fots nedover Croisette-promenaden uten at noen tok opp jakten på ham.

Ifølge The Guardian har politiet rettet søkelyset mot den såkalte Rosa Panter-ligaen, som har stått bak en rekke spektakulære ran over hele verden.

Tre av medlemmene har klart å rømme fra fengsel i løpet av de siste to månedene. Den siste av dem, Milan Poparic, forsvant fra fengselet i Sveits bare tre dager før ranet.

Les også: Nytt ran i Cannes
Les også: Tyver stjal Cannes-smykker verdt millioner fra hotellsafe

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt