NRK Meny
Normal

Etterlyser skip etter ku-mysteriet

Politiet har fått et nytt spor i saken om de døde kuene som ble skylt på land i Danmark og Sverige. Et mystisk skip fullastet med kuer skal være sett i Kielkanalen.

Glænø, Danmark

En oppsprettet ku dukket tirsdag opp i Skælskør på Sjælland i Danmark.

Foto: Rene Lind / NTB scanpix

Politiet i Nakskov har fått en henvendelse fra en danske – en såkalt skipsspotter – som mellom jul og nyttår tilbrakte flere dager ved Kielkanalen.

– Her oppdaget han et stort skip, som var lastet med kuer, de sto i to-tre etasjer på dekket. Skipet fortsatte med lasten ut Østersjøen, sier visepolitikommissær Boje Jørgensen i Nakskov-politiet til den danske avisen Politiken.

Kuene på dekket var sortspraglete.

– Det er interessant, fordi de tre kuene som drev i land i vår politikrets, var alle sortspraglete, sier Jørgensen.

Tre i Danmark, åtte i Sverige

Døde kuer har blitt skylt på land både i Danmark og Sverige. Tre kuer ble funnet med sammenbundne bakben i Danmark; ved Glænø Strand, Skælsskør og Rødbyhavn. I Skåne skal åtte kuer være funnet.

Sakene blir sett i sammenheng, og en av teoriene er at dyrene har falt eller blitt dumpet i vannet fra et fartøy som har passert de sørlige delene av Østersjøen.

– Vi vil gjerne vite hvor de kommer fra. Foreløpig er det hele meget mystisk, sa veterinær Else Enemark til den danske avisen i går.

I Skåne har åtte kuer blitt skylt på land. Noen av dem har hatt sammenbundne bein, på andre har øret vært skåret vekk, melder Sydsvenskan.

Ku-øre skåret vekk

Politiet i Malmö etterforsker saken som miljøkriminalitet, skriver Aftonbladet.

– Vi finner ofte døde seler, men noe slikt har jeg aldri opplevd før, sier Calle Persson i Skåne-politiet til Svenska Dagbladet.

Pressetalskvinne Ewa-Gun Westford sier hun tror ku-øret kan være skåret vekk for å gjøre det vanskelig å finne ut hvor dyret kommer fra.

– Det er vanskelig å si hvor lenge de kan ha ligget i vannet. det er ingen skader på dem. På to av dem var bakbeina blitt bundet sammen med et blått tau, sier Greger Persson, beredskapsleder i Trelleborg kommune til Sveriges Radio.

Kan bli vanskelig å straffe synderen

Politiet vil henvende seg til det tyske Wasserschutzpolizei for å finne skipet, men ifølge visepolitikommissær Boje Jørgensen kan det bli vanskelig å rettsforfølge den mulige synderen.

– Det kan bli vanskelig å bevise, hvis et skip har dumpet kuene over bord. På et tidspunkt må vi også overveie for mye ressurser vi kan bruke på oppgaven, men vi ser hvor langt vi kommer, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt